УМЕТНОСТ ПОНОВО ЖИВИ: Премијера опере "Орфеј и Еуридика" 23. јуна у Народном позоришту

Танјуг

07. 06. 2021. у 12:20

ОПЕРА "Орфеј и Еуридика“ Кристофа Вилибалда Глука, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, уз госта диригента из Бугарске Диана Чорбанова, биће премијерно изведена 23. јуна на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

УМЕТНОСТ ПОНОВО ЖИВИ: Премијера опере Орфеј и Еуридика 23. јуна у Народном позоришту

Архива

У подели се налазе Драгана дел Монако, Јадранка Јовановић, Александра Ангелов, Љубица Вранеш (Орфеј), Снежана Савичић Секулић, Невена Бриџен (Еуридика), Софија Пижурица, Иванка Раковић Крстоношић (Амор), уз учешће Хора и Балета Народног позоришта.

Редитељ Александар Николић истакао је да режија ове опере у себи садржи четири кључна појма који је прецизно дефинишу.

Ту је пре свега навео самог аутора комада - немачког композитора Кристофа Вилибалда Глука, као револуционара на пољу синтезе музике и драме, и једног од највећих реформатора опере у историји те сценске врсте.

Други појам је само средиште Орфичких митова - Орфеј и Еуридика, који говори о архетипу уметнику и врхунској моћи продуховљене индивидуе која мења законе живота и смрти.

Елеусинске мистерије, антички мистични култ Грчке који је посвећен прихватању циклуса живота и смрти, по њему представља трећи појам.

Финални појам је сама мистерија - загонетка, тајна, оно што се не може спознати до краја.

 - Сваки од ова четири појма носи сопствену вредност и широко је поље за истраживање само по себи. Међутим, тек њихове међузависне везе у режији представе отварају врата ка суштински иновативној сценској поставци - објаснио је Николић.

Редитељ и кореограф до сада су сарађивали на многим пројектима, међу којима је први био 2015. године - Opera "Меланхолични снови грофа Саве Владисавића“ композитора Светислава Божића.

Онда су уследиле и познате опере - "Фауст“, "Риголето“, "Служавка господарица“, као и плесни пројекти - "Саблазан у долини Светог Флоријана“ и најновији "Гранд Хотел“ према истоименом филму, на Великој сцени Опере и театра Мадленианум.

Њихова сарадња на пет различитих верзија Моцартове опере "Дон Ђовани“ (Сарајево, Београд, Бостон...) донела им је награду у Уједињеним нацијама, као и сарадњу са америчким и кинеским уметницима.

Реприза опере "Орфеј и Еуридика" заказана је за 27. јун, када ће диригент бити Зорица Митев Војиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)