СРПСКИ ВИРТУОЗ ЗАДИВЉУЈЕ СВЕТ: Виолиниста Драган Средојевић о недавној посети Италији, где га очекује низ наступа

М. МИРКОВИЋ

07. 06. 2021. у 10:54

ВИОЛИНИСТА Драган Средојевић, чије је умеће широко познато и високо цењено у целом свету, један је од наших виртуоза и "културних дипломата" који својим блиставим наступима широм планете доприноси лепшој слици о Србима и Србији.

СРПСКИ ВИРТУОЗ ЗАДИВЉУЈЕ СВЕТ: Виолиниста Драган Средојевић о недавној посети Италији, где га очекује низ наступа

Фото Д. Миловановић

Крајем маја, провео је пет дана у Италији, на позив др Ђорђа Андријана, професора Универзитета у Падови и Интернационалног универзитета у Венецији, у склопу пројекта Унеска где би на листу светске културне баштине требало да буде уписана падованска Urbs Picta, доприносећи и на овај начин сарадњи Италије и Србије на пољу културе и уметности. Др Андријан је бивши међународни службеник Унеска и тренутно међународни експерт за културно наслеђе и пројект менаџер Urbs Picta Падова, члан Академије наука, књижевности и уметности Галилеана из Падове.

- Обишли смо локације у Падови које су део такозване Urbs Picta иницијативе за додавање на листу светске културне баштине, а коју чине места са изузетно очуваним целинама фресака из 14. века - ремек-дела великог Ђота и других сликара тог времена - каже Драган Средојевић. - Имао сам и низ сусрета са високим званичницима Падове и Венета, где сам срео кључне личности академске, културне и музичке заједнице захваљујући ангажману др Андријана: градски секретар за међународну сарадњу Падове Франческа Бенколини, заменик председника Оркестра Падове и Венета Паоло Ђарета, продекан Интернационалног универзитета у Венецији професор Лука Пес, председник и уметнички директор фестивала Бартоломео Кристофори - Ђан Паоло Пинтон и Алесандро Томази.

Посета Апенинском полуострву била је плодоносна, будући да је остварен низ договора о будућој сарадњи, о чему виолиниста каже:

- Поводом уписивања на листу Унеска, одржаћу неколико концерата, а главни наступи биће уприличени од 22. до 26. септембра у Падови, управо на тим прелепим локацијама које су кандидати за стицање статуса културног блага.

Српски виртуоз је већ био позван да концертом наступи и на церемонији завршнице пролећног семестра на Интернационалном универзитету у Венецији (ВИУ) 27. маја.

- Током претходних петнаест година, имао сам велико задовољство да често наступам у Италији, између осталог и у чувеној Скали у Милану, али сматрам да је овога пута повод посебно значајан за мене и мој народ. Велика ми је част што сам, као представник афирмисаних уметника из Србије, могао да допринесем свечаној церемонији прославе светске културне баштине.

Данас Драган очарава публику у најпрестижнијим дворанама, наступајући на реткој виолини француског градитеља Франсоа Липоа из 18. ве-

ка, коју је добио на коришћење љубазношћу приватног колекционара.

А његов ванредно редак дар био је уочљив од најранијих дана... Рођен у Ваљеву, са шест година почиње да свира виолину - најпре као најмлађи полазник тамошње музичке школе "Живорад Грбић", а касније и "Мокрањац" у Београду. Доцније ту започиње и своје академско образовање на Факултету музичке уметности, у класи проф. Марије Јокановић, а наставља на московском Конзерваторијуму "П. И. Чајковски", у класама проф. Марине Јашвили и проф. Едуарда Грача, где дипломира са највишим оценама за само три године.

Након завршених студија у Москви, на позив једног од највећих диригената нашег доба, маестра Валерија Гергијева, наставља каријеру као солиста једног од најпрестижнијих музичких колектива на свету - оркестра Маријинског театра у Санкт Петербургу.

- Са њима сам наступио више од хиљаду пута на најзначајнијим фестивалима и сценама широм света - наводи уметник, који је са свега 25 година, као најмлађи концертмајстор, био позван да води чувени Лондонски симфонијски оркестар, са којим је снимао за Би-Би-Си радио и концертирао по Великој Британији и Европи.

ПОСВЕЋЕН И ПЕДАГОШКОМ РАДУ

ПОРЕД активне извођачке каријере, Средојевић је веома посвећен и педагошком раду, кроз бројне радионице и мастеркласеве са младим талентима. Од 2018. године, ангажован је као асистент на Факултету музичке уметности у Београду, где је тренутно на последњој години докторских студија.

НАГРАДА "БЕОГРАДСКИ АНЂЕО"

СРЕДОЈЕВИЋ је имао част да 2016. свечано отворио 48. Бемус у Коларчевој задужбини, изводећи концерт за виолину и оркестар Брамса, уз пратњу Симфонијског оркестра РТС и Бојана Суђића и у директном преносу РТС. Међу бројним домаћим и иностраним признањима, истиче се награда "Београдски анђео" Министарства културе Републике Србије, за уметничку изузетност и велики допринос култури.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)