ФИЛМСКИ БИСЕРИ У КИНОТЕЦИ: Нитратни фестивал, од вечерас до 15. јуна, први пут приказуеј се снимак Вуковог сабора у Тршићу из 1933.

А. Попадић

06. 06. 2021. у 09:11

ФЕСТИВАЛ нитратног филма, који је прошле године због пандемије вируса корона био померен на децембар, враћа се у традиционалном термину, и биће отворен вечерас, 6. јуна, на Дан кинотеке.

ФИЛМСКИ БИСЕРИ У КИНОТЕЦИ: Нитратни фестивал, од вечерас до 15. јуна, први пут приказуеј се снимак Вуковог сабора у Тршићу из 1933.

Тршић 1933.

У свом 23. издању, до 15. јуна у сали Макавејев биће приказано 36 филмова из 26 архива Европе, Јапана, Египта и САД, а ревију остварења са "запаљивих" трака отвара вечерас у 20.00 "Моран са брода Лејди Лети" (1922). У овом филму играо је славни Рудолф Валентино, али не као обично улогу латино љубавника, већ хероја који се бори на броду против зликоваца и кријумчара, спасавајући девојку Моран.

- За немали број филмова са програма ово је јединствена прилика да у њима уживате. У томе и јесте драж и значај "Нитратног фестивала" - изјавио је директор Кинотеке Југослав Пантелић.

Уметнички директор и селектор Фестивала Александар Саша Ердељановић скренуо је пажњу и на филм "Где свеће тмурно горе" (1921), у којем је главну улогу играо јапански глумац Сесуе Хајакава, звезда немог филма, касније познат по улози у "Мосту на реци Квај".

- То је једина копија на свету. Пронађена је у нашем Архиву. Ми већ годинама имамо сарадњу са националним архивом у Токију. Скенирали смо за њих тај филм, а дигитална рестаурација урађена је у Болоњи - рекао је Ердељановић.

"Јадници"

У богатом програму посебну пажњу привлачи француски филм "Јадници" из 1934. у режији Рејмона Бернара и са маестралним Харијем Бором као Жаном Валжаном. Ова готово петосатна екранизација чувеног романа Виктора Игоа биће приказана 9. јуна из три дела, као што је било и у француским биоскопима. Ту је и египатски супер спектакл "Саладин" (1963) Јусуфа Шахина, који приказује арапско виђење крсташких ратова, а по оцени селектора, може да изађе на мегдан с било којим америчким историјским спектаклом.

- За нас је значајан програм филмова које смо последњих година пронашли и идентификовали у нашем Архиву. Наиме, неки филмови, нарочито с почетка кинематографије, немају шпице, па је тешко утврдити ко их је и када радио. Ми смо успели да пронађемо осам филмова које до сада нисмо приказивали. Међу њима је за нас свакако најзначајнији "Први Вуков сабор у Тршићу" 1933. године. Од делова негатива који се чувају у једном давном депозиту Етнографског музеја успели смо да реконструишемо и саставимо тај троминутни филм о Вуковом сабору, најзначајнијој културној манифестацији код нас - нагласио је Ердељановић.

Публика ће моћи да види и остварење "Лекар за жене" редитељско-брачног пара Флек у којем глуми Светислав Иван Петровић, велика интернационална звезда српског порекла, учесник око 110 светских филмова. Фестивал ће премијерним приказивањем код нас, затворити филм "Три жене" редитеља Ернста Лубича. Недавно је рестауриран, као и филм "Марија од Мора", један од најбољих португалских немих филмова који ће дан пре него што буде приказан код нас имати премијеру у Лисабону.

"ЗЛАТНИ ПЕЧАТ" ЗА ЗАСЛУЖНЕ

УОЧИ отварања фестивала биће уручени "Златни печати", највише признање Кинотеке, које су ове године добили редитељ Слободан Шијан, сниматељ Милорад Јакшић Фанђо и дугогодишњи директор Кинотеке Радослав Зеленовић. Истовремено ће бити уручене и годишње "Плакете".

- Добитници признања су људи који су својим стваралаштвом и дугогодишњим радом заслужили да и на овај начин скренемо пажњу на те личности и да им се доделом "Златног печата" и "Плакета" одужимо за све оно што су чинили како за светски и српски филм, тако и за нашу Кинотеку - поручио је Југослав Пантелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)