СРЖ НАШЕГ ПОСТОЈАЊА: По оцени "Гардијана" представа Маги Марен једна од најбољих у 21. веку

Д. Б. М.

04. 06. 2021. у 17:15

ЛОНДОНСКИ "Гардијан" прогласио је комад Umwelt француске кореографкиње Маги Марен, за један од најбољих у 21. веку.Ова представа је на програму јесењег дела 18. Београдског фестивала игре, и београдска публика ће је видети 8. септембра у Атељеу 212.

СРЖ НАШЕГ ПОСТОЈАЊА: По оцени Гардијана представа Маги Марен једна од најбољих у 21. веку

БФИ

Критичар "Гардијана" напомиње "да је било за очекивати да овакав комад увек и непрестано изазива реакције. Девет огледала на сцени ротирају се лагано. Девет играча појављују се повремено како би почели или завршили неки посао. Бука не јењава, а празна је попут ветра. Процес је готово раван, док тутњи према нашим мислима, осећањима, жељама, и доводи у питање наше присуство. То је комад који боли док се гледа, јер су очи упркос акцији, усмерене у празнину, као у срж нашег постојања."

И француски "Либератион" је представу издвојио као једну од најјачих и најимпресивних представа деценије, док је недавно, боравећи у Београду и Новом Саду, грчки уметник Димитрис Папајоану изјавио да је овај рад Маги Марен један од најснажнијих кореографских и сценских остварења које је икада видео.

На листи лондонског Гардијана, нашло се још неколико аутора и представа које је публика Београдског фестивала игре имала прилику да открије. Од  Акрама Кана, Силви Гилем и Расела Малифанта, до чудесне Кристал Пајт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)