СТЕФАН МЛАДЕНОВИЋ АУТОР НАЈБОЉЕГ ЕСЕЈА О ДИСУ: Освојио прву награду на конкурсу Градске библиотеке у Чачку

Новости онлине

29. 05. 2021. у 07:25

СТЕФАН Младеновић из Београда добитник је прве награде за есеј о Владиславу Петковићу Дису на конкурсу Градске библиотеке у Чачку.

СТЕФАН МЛАДЕНОВИЋ АУТОР НАЈБОЉЕГ ЕСЕЈА О ДИСУ: Освојио прву награду на конкурсу Градске библиотеке у Чачку

Фото: Приватна архива

На овогодишњи конкурс за најбољи есеј о Дису примљено је 10 текстова, у распону од ентузијастичке тематизације Дисове биографије, преко импресионистичких деоница до поступне анализе најпознатијих Дисових лирских остварења.

Прва награда се додељује есеју „Метафизичко-хилијастичка подлога фигуре лажног цара у Дисовој песничкој збирци "Ми чекамо цара"“ (шифра "Дено"), чији аутор је Стефан Младеновић из Београда. Књижевни критичари и кокурсна комисија су тај есеј описали као "херменеутички подухват приметне зрелости који рефлектује настојање да се Дисовој поезији приступи из иновативне перспективе".

Друга награда се додељује есеју "‘Па куд идем, да ли идем, је л’ опсена?’ Владислав Петковић Дис: корифеј утопљених душа“ Анђелије Шимшић из Београда (шифра: „Офелија“). У тексту је остварен својеврсни дијалог са важним књижевнокритичким идејама о антологијским Дисовим песмама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)