ЛАУШ И ЈЕЗДА У ДРАМИ О ВЕЛИКОМ РАТУ: Редитељи Ненад Огњеновић и Петар Пашић о пројектима за филмове са националном темом

А. ПОПАДИЋ

29. 05. 2021. у 06:40

СРПСКА кинематографија биће ускоро богатија за један историјски спектакл - филм "Душан Силни", у режији Петра Пашића, подржан је са 48 милиона динара на конкурсу Филмског центра Србије за филмове са националном темом.

ЛАУШ И ЈЕЗДА У ДРАМИ О ВЕЛИКОМ РАТУ: Редитељи Ненад Огњеновић и Петар Пашић о пројектима за филмове са националном темом

Фото М. Анђела

На истом конкурсу, подршку од 36 милиона добила је ратна драма "Пут до оца", смештена у време Великог рата, по сценарију и у режији Ненада Огњеновића.

Филм "Пут до оца", по речима сценаристе и редитеља Ненада Огњеновића, припада жанру ратног филма драме.

- Страхоте Првог светског рата нису у првом плану. Наша прича се највише бави психологијом главног јунака и његовим неприродним, убрзаним сазревањем. У "Путу до оца" наш јунак, тринаестогодишњи дечак Михаило, на крају свог "пута" враћа се кући мудрији и зрелији због стеченог животног искуства. На том свом путу ка оцу који се налази тамо негде далеко на ратишту, Михаило се сусреће са свим страхотама рата. Тражећи оца, Михаило проналази Милицу, девојчицу његових година, која за њега представља једину праву будућност - каже, за "Новости", Огњеновић.

Фото В. Данилов

Открио нам је да ће глумачку екипу чинити асови Жарко Лаушевић (у улози Миличиног деде), Ненад Јездић (капетан Гојковић), Игор Ђорђевић (Михаилов отац), Вук Костић (војвода), Драган Мићановић (калуђер), Небојша Дугалић (пуковник), који су писаним путем потврдили своје учешће. Деца која ће тумачити главне улоге Михаила и Милице биће изабрана почетком следеће године, на кастингу.

Снимање филма "Пут до оца" требало би да почне у августу 2022, а пред гледаоцима би могао да се нађе на јесен 2023. године.

Сценарио за филм "Душан Силни" настао је према мотивима драме Миодрага Илића "Пуч", која је, с великим успехом, некада играна у Београдском драмском позоришту.

Фото Википедија

 

- "Душан Силни" није биографски филм који прати историјат великог владара од његовог рођења до смрти, већ се фокусира на један период његовог живота, онај када је свргао свог оца Стефана Дечанског и прати њихову борбу за власт. То је, у суштини, сукоб два различита погледа како треба да се води српска држава. На једној страни је Стефан Душан, млад, прогресиван, пун идеја, а на другој његов отац, опрезнији и традиционалнији владар - открива, за "Новости", редитељ Петар Пашић.

У "ПУТУ ДО ОЦА" НЕМА ПРОПАГАНДЕ

ОГЊЕНОВИЋ напомиње да је "Пут до оца" копродукција Србије, Чешке и Републике Српске и наглашава да је његова намера као аутора да избегне натуралистичко приказивање бруталности, "јер смо се тога доста нагледали и у документарним и у играним филмовима".

Фото Архива

- Овај пројекат никако не замишљам као један у низу пропагандних филмова са националном темом, већ као интимну људску причу испричану мало другачијим естетским филмским приступом чиме добијамо универзалност која ће много значити у комуникацији са иностраним гледаоцима - каже редитељ.

У филму ће бити приказана једна од највећих битака у 14. веку, код Велбужда, када је Душан исказао велику храброст и вештину, убио бугарског цара и стекао велику популарност у војсци и народу, али и започео сукоб са оцем.

Ненад Огњеновић, Фото Архива

- "Душан Силни" није класични епски спектакл, иако ће сигурно бити великих сцена из епских борби које су се у то време водиле. Гледаоци могу да очекују политичке интриге, дворске сплетке, борбу за превласт, приказане у маниру трилера - објашњава Пашић.

Петар Пашић, Фото Архива

По речима редитеља, ускоро ће организовати кастинг за глумце, а будући да је главни јунак Стефан Душан у време радње филма имао 20 година, тражиће неко ново, млађе глумачко име. Ако све буде текло по плану, снимање би могло да почне већ наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)