ЗАВРШИО У МИГРАНТСКОМ КАМПУ, НАЂЕН ОБЕШЕН: Због Александара и Швајцарска упутила протестну ноту БиХ, његова смрт и даље мистерија

В. МИТРИЋ

16. 04. 2021. у 21:45

НА гробљу Свете Огњене Марије у Бањалуци, у суботу ће бити сахрањен Александар Аца Топић, држављанин Швајцарске и Србије, који је у августу прошле године нестао из кампа за мигранте "Ушивак" у Хаџићима, у Федерацији БиХ, а чија је смрт констатована тек 14. априла, када је његове посмртне остатке преузео отац Мићо Топић из Бањалуке.

ЗАВРШИО У МИГРАНТСКОМ КАМПУ, НАЂЕН ОБЕШЕН: Због Александара и Швајцарска упутила протестну ноту БиХ, његова смрт и даље мистерија

Фото: В. Митрић

- Амбасада Швајцарске упутила је протестну ноту министарки спољних послова БиХ, Бисери Турковић, зашто је њихов држављанин уопште био смештен у мигрантском кампу, са људима који желе да се домогну Запада, али до данас нису добили одговор - каже адвокат Душан Томић, који је са Александровим оцем покушавао да сазна истину о судбини овог младића. - У конзулату Србије такође су запањени чињеницом да их, до данас, нико није упознао о случају и њиховог држављанина Александра Топића, којем је уочи нестанка украден швајцарски пасош, једини који је имао код себе, и његове свете књиге које је стално носио са собом. Био је велики верник и ишао је редовно на богослужења у православне храмове. То је чинио и док се налазио у БиХ.

Томић каже да је тело младића пронађено у шуми уз мигрантски центар и да је било у фази распадања, а судски вештак није затражио обдукцију, већ је, на основу "прегеда", дао мишљење да је реч о вешању.

- Он, међутим, није навео да ли је реч о вешању као чину самоубиства или убиства - прецизира Томић. - То је тема Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, које до данас није затворило истрагу. Одговорно тврдим, на основу свега што сам прошао у овом случају, да је тело дуго скривано као Н. Н. особа, мада је много раније могло да се утврди да је реч о Александру Топићу, што је накнадно потврђено и ДНК анализом. Остаје питање ко је дозволио да држављанин Швајцарске и Србије борави у мигрантском центру, и зашто после нестанка није организована потрага за њим. Топић је, иначе, живео у Швајцарској где је био трећа година Електротехничког факултета, а после посете оцу у Бањалуци пожелео је да се помоли богу у старој православној цркви на Башчаршији. Како се обрео у прихватном центру "Ушивак", требало би да утврди истрага.

Фото: В. Митрић

ПАСОШ РАЗЛОГ СТРАДАЊА?

ПО речима адвоката Томића, велика је енигма шта је са несталим швајцарским пасошем младића и зашто он у Сарајеву није проглашен неважећим, утолико пре ако се зна да мигранти за пасош западних земаља нуде и до 20.000 евра и да су швајцарска документа посебно на цени.

- Можда је и то могући разлог страдања Александра Топића - каже адвокат Томић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

JELENKO

17.04.2021. 09:32

Sta mislite da im se jos dopusti unitarna drzava za kojom teze.Da je kojim slucajem neki musliman tako skoncao u R.SRPSKOJ oglasile bi se i UN.Ovako kada srbin strada to se uvijek pokusava na sve nacine zataskati.Srecom pa se i mi pomalo dozivamo pameti.

Crni Rok

18.04.2021. 16:41

Sokantno, tragicno, sramotno, ovako nesto u 2020/ 2021 godini da moze da se desi u evropi. Nadam se da ce svi za svoje propuste da odgovaraju pred stubom pravde i zakona. Svi na odgovornim funkcijama da podnesu ostavke. Ovim slucajom ce se verovatno i sud za ljudska prava morati pozabaviti. ALEKSANDRU DA BUDE LAKA ZEMLJA!