ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ АРКАН ЗАПЛАКАО: Драган Јоксовић Јоксо - “краљ” Скандинавије, страх и трепет жестоких момака, спасилац шведске принцезе (ФОТО)

Novosti online

02. 03. 2021. у 21:21

СРПСКИ криминалци су осамдесетих и деведесетих година прошлог века дословно харали Европом.

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ АРКАН ЗАПЛАКАО: Драган Јоксовић Јоксо - “краљ” Скандинавије, страх и трепет жестоких момака, спасилац шведске принцезе (ФОТО)

Фото: Принтскрин Јутјуб

Тако је у Франкфурту подземље држао Љуба Земунац ког је управо у овом граду касније ликвидирао Горан Вуковић Мајмун. По Италији, Немачкој, Холандији крали су многи, од којих је један од најпознатијих био Раде Ћалдовић Ћента, али и Ђуро Радоњић Гроф који је иза решетака европских затвора провео доста времена. Имена наших опасних момака који су "оперисали" по Европи са годинама постајао је све дужи. Међутим, на крајњем северу Старог континента, у Шведској, главну реч у подземљу имао је Драган Јоксовић Јоксо.

Рођен је у Пљевљима 1956. након чега се цела породица сели за Подгорицу. Јоксо је био веома крупан момак, висок два метра и тежак више од 120 килограма, и веома брзо је, уз Лаза Делевића, који је важио за најјачег момка у Црној Гори, постао јунак уличних туча.

ПОГРЕШНО ПРЕБИЈАЊЕ И БЕГ У СКАНДИНАВИЈУ

У комунистичкој Југославији, војска није била институција са којом се требало шалити. Понајмање млатити људе који су на завдиним позицијама у њој. А управо то догодило се Јоксу. У једној од многобројних туча, Јоксо је пребио високорангираног војног чиновника. Ова туча у многоме му је променила живот, управо због ње постао је најбољи пријатељ са Жељком Ражнатовићем Арканом али је исто тако био принуђен да напусти Црну Гору. Свој живот наставио је у Шведској.

АРКАНОВ ЧОВЕК НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ

Пре Јоксовог доласка у Шведску 1979. године, подземље ове скандинавске земље контролисали су Хрвати. Ипак, они убрзо остају без послова а Јоксо постаје некрунисани краљ шведског подземља. Није тајна да је Аркан, који је тих година био веома криминално активан по целој Европи, са Јоксом развио посао којим су шверцовали цигарете и алкохол у Шведску. У једном интервјуу, сам Аркан је то демантовао наглашавајући да су обојица "спортисти" који не воле нити алкохол нити цигарете.

ОТМИЦА ШВЕДСКЕ ПРИНЦЕЗЕ

Драган Јоксовић Јоксо једном приликом пружио је помоћ шведским безбедносим службама након што је киднапована принцеза ове земље. Јокса је тада лично позвао краљ Густав са молбом да му помогне не би ли је пронашао. Јоксо је, захваљујући везама које је имао у подземљу, успео да пронађе принцезу и врати је краљу "без иједне огреботине".

Тај моменат учинио је прекретницу у његовом животу у Шведској. Почео је да освањује на насловницама часописа, звали су га Велики Јоксо или Јоксо Див. Врхунац је био када се појавио у споту за шведску песму Евровизије 1986. а управо су Швеђани о њему снимили документарни филм "Прича о Јоксу".

ЈЕДИНО ХАПШЕЊЕ

Инспектор Интерпола Кенет Виман својевремено је пратио Јокса читавих дванаест година.

- Било је готово немогуће прикупити доказе против њега. Свим сведоцима језик се везивао у чвор на сам спомен Јоксовог имена. Сви су страховали од жестоких метода које је примењивао. Сви су га се плашили као самог ђавола - причао је Виман шведским таблоидима.

Био је осуђен само једном, кад је ухапшен с кокаином у џепу. У затвору је провео два месеца, и то је читав затворски стаж овог човека, који је важио за краља подземља у Шведској. Током живота, радио је обезбеђење многим познатим личностима у Шведској, држао је неколицину кафића по Стокхолму као и трке коња.

Фото: Принтскрин Јутјуб

НАЈТЕЖА ТУЧА ИКАДА

Као неко ко је имао епитет једног од најјачих људи, било је сасвим логично да је песнице морао да укрсти и са најпознатијим београдским мангупом тог доба, Ђорђем Божовићем Гишком. Њихову чувену ферку у насељу Златица код Подгорице гледали су, између осталих, Брано Мићуновић, Аркан и Гидра. Борба Гишке и Јоксе трајала је сат времена и завршена је нерешеним резултатом, након чега су један другом пружили руку и, како се прича, изљубили се као браћа. Постоји и верзија приче да су њих двојица, онако уморни након туче, сели и причали о животу у свету криминала, његовим изазовима и опасностима.

Након што су увидели да им је много тога заједничко и да се суочавају са истим проблемима, један од њих је устао и рекао: "Испричасмо се као браћа". Од тада, Гишка и Јоксо су успоставили однос пун међусобног поштовања.

Фото: Принтскрин Јутјуб

УБИСТВО И АРКАНОВЕ СУЗЕ

Смртоносни хици Јокса су стигли 4. фебруара 1998. године док је чекао у реду да уплати опкладу. На њега је пуцао двадесетогодишњи наркоман, Финац Јан Ранинен који се одмах након убиства предао полицији, а касније је осуђен на доживотну робију.

Аркан, који је био Јоксов најбољи пријатељ, наводно је рекао шведским властима да ће се, уколико не расветле случај убиства његовог пријатеља, осветити убијањем шведских војника у саставу СФОР у Босни и Херцеговини. На терену, у Босни, наводно су одмах после тога појачане мере безбедности. Исто тако, кружи прича коју се преносили и западноевропски медији, да је Аркан послао своје људе у Шведску не би ли се осветио за убиство Јокса.

Током Јоксове сахране, Жељко Ражнатовић Аркан је заплакао, а медији неретко говоре да је то једини тренутак када је пустио сузу. У тренутку смрти, Јоксо је имао 42 године.

Фото: Принтскрин Јутјуб

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)