ОТКРИЋЕМО КО ЈЕ ШУРОВАО СА БЕЛИВУКОМ: Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић о везама мафије са појединцима из полиције

Загорка Ускоковић

15. 02. 2021. у 12:43

СТРАХ не постоји ни за један предмет па ни за овај у којем, је Беливук. Ово Тужилаштво је основано за борбу против организованог криминала, и сваки предмет је на свој начин тежак, али то је уобичајена и свакодневна околност у нашем раду. Свакако борба против организованог криминала захтева личну храброст свих заменика тужиоца, а она никада није изостала.

ОТКРИЋЕМО КО ЈЕ ШУРОВАО СА БЕЛИВУКОМ: Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић о везама мафије са појединцима из полиције

Младен Ненадић / Фото Министарство правде

Ово, у ексклузивном разговору, за "Новости", истиче Младен Ненадић, тужилац за организовани криминал. Док то изговара делује потпуно мирно, као да није стао на жуљ банди Вељка Беливука која по свирепим методама, моћи и разгранатим везама у државном апарату прети да помрачи "славу" озлоглашеног "земунског клана".

* По вашем налогу приведено је више од двадесет чланова организоване криминалне групе, коју предводе Беливук и Миљковић. Колико је то био тежак задатак?

- Тужилаштво за организовани криминал, од првог дана рада, па до данас, води поступке, против криминалних група и кланова који се баве нелегалним прометом опојних дрога, убиствима, трговином људима, тако да нам ово сада није ништа ново. У ТОК раде изузетни професионалци, заменици тужиоца и државни службеници који су вишегодишњим, неки и деценијским радом на оваквим предметима искаљени и спремни на све могуће ситуације и изазове. Сви они прошли су, пре ступања на рад, озбиљне провере надлежних државних органа. Сваком предмету је посвећена посебна пажња и сваки се озбиљно и студиозно проучава и анализира. Никада се није олако приступало ни истрагама ни оптужењима. Иза сваког предмета су сати и сати рада на прикупљању и анализи доказа, само са једним циљем - да ниједан злочин не остане некажњен. Откривање кривичних дела и учинилаца у области организованог криминала није ни лако, a ни једноставно.

* Колико има истине, а колико медијског надувавања у томе да су, рецимо, у Беливуковим штековима пронађене десетине људских костију...

- Досадашња искуства показују да је улога медија у послу тужиоца изузетно важна, али нажалост у последње време, не само у вези са овим случајем, него и генерално, стичем утисак да су медији преплављени непровереним, нетачним и сензационалистичким информацијама које су неретко у супротности и са чињеницама које су утврђене у предистражном или истражном поступку. Таквим информисањем не само да се крши претпоставка невиности, већ се код јавности може створити и неретко се и ствара погрешна слика и разумевање неког предмета или поступка. Све то у крајњој линији доводи до неповерења у рад правосудних органа, које није утемељено на стварним чињеницама из предмета.

НИКО МЕ НИКАДА НИЈЕ ЗВАО

* ТРПИТЕ ли притиске из власти и је ли се дешавало да вас неко позове и каже: Младене, не дирај тога и тога?

- Нико ме никада није звао и тражио да некога изоставимо или заобиђемо. Таква врста позива никада није упућена. Међутим, постоје и предмети, када надлежни органи, а најчешће полиција на захтеве за прикупљање потребних обавештења не одговара у прописаним роковима у предистражном поступку, па ни на ургенције за поступање. У оваквим ситуацијама тужилаштво користи своја законска овлашћења и о таквом непоступању обавештава надређене у полицији - директора полиције или министра унутрашњих послова. То су обично предмети у којима тужилаштво не може само да води предистражни поступак јер не располаже овлашћењима којима располаже полиција и која су усмерена првенствено на откривање кривичног дела и идентификовање учинилаца. У таквим предметима неопходне су активности полиције, па ако оне изостану тужиоцу су, народски речено, везане руке. У сваком случају, у претходних неколико месеци, препознају се и видљиве су позитивне промене у МУП, тако да се надам да ће оваквих ситуација у будућности бити све мање.

* Када сте се заинтересовали за Вељину групу? Како је дошло до хапшења?

- Рад на овом предмету и праћење организоване криминалне групе коју је предводио осумњичени Вељко Беливук, започет је од тренутка преузимања предмета из Вишег јавног тужилаштва у Београду за убиство Александра Станковића званог Сале Мутави. Управо током рада на предмету су уочене блиске конекције чланова групе са појединим припадницима МУП, што је свакако отежало рад на предмету који се морао одвијати у строгој тајности, како би се сачували сви подаци из предистражног поступка, до којих се долазило током истраживања. Под истим околностима је спроведена и сама акција хапшења, којом није обустављен рад на откривању свих осталих лица из државних структрура, која су имала везе са овом криминалном групом. Тужилаштво за организовани криминал је увек имало добру и успешну сарадњу са БИА, а посебно ме радује и да је сарадња са МУП, за разлику од претходног периода, из дана у дан све боља и да је овај предмет резултат управо добре сарадње ове три институције.

Младен Ненадић / Фото Танјуг

* Неки од чланова Беливукове екипе ухапшени су у тренутку док су седели са представницима највиших тужилачких инстанци, приведени су и бивши начелници полицијских служби за сузбијање организованог криминала, који су помагали у уклањању трагова? Колико то све отежава ваш рад и хоћете ли успети да исечете све кракове те мафијашке хоботнице?

- Свака околност везана за деловање ове групе биће откривена и расветљена до краја. Одлучност и упорност тужилаштва у истраживању овог предмета као и у сваком другом предмету је бескомпромисна. Сада нема препрека за рад на предмету, што је јасно и из чињенице да су они који су прикривали трагове, одмах и лишени слободе, а истовремено сведочи и о одлучности ТОК да расветли све везе организованог криминала, са било којим припадником државних структура, било да су они из полиције, безбедносних структура или неке друге институције. Организовани криминал није оптерећен националном, расном, верском или идеолошком припадношћу, политичким опредељењем, било каквим забранама или блокадама, чланове организованих криминалних група повезује само једно - жеља за остваривањем лаке и брзе зараде. Удруживање и сарадња криминалних група одвија се брзином која је неупоредива у односу на економске или политичке интеграције у савременом свету. Криминалне групе у садашњем тренутку, у свету и код нас без великих разлика, најлакше своје циљеве остварују везама и спрегама са појединцима из државних органа, јер тако обезбеђују неопходан параван за легализацију незаконитих прихода и посредно заштиту за своје криминалне активности. Тужилаштво за организовани криминал има циљ и сврха његовог постојања је да се бори против свих облика организованог криминала, ма колико криминална хоботница била разграната и према коме год да је пипке раширила и у тој борби неће посустајати. Лично заступам став да се морају очистити најпре сопствени редови, јер ниједном лицу које је склоно корупцији и незаконитим активнoстима није и не сме бити место у полицији или правосудним органима.

"КОВЕРТЕ" ВИШЕ НЕ РАДЕ

* ШТА се дешава са предметима такозване високе корупције?

- Пред Тужилаштвом су вођени и воде се поступци против јавних функционера из свих државних структура и различитих нивоа државне власти - бивших министара, помоћника министара, судија, председника судова, директора јавних привредних друштава... Чињеница је да ови предмети нису нимало лаки за процесуирање јер се углавном базирају на посредним доказима. Све је мање предмета у којима постоји "коверта", много је више прикривених трагова ових кривичних дела, где се мито не даје у новцу, већ у другим вредним стварима и прелази преко више посредника и руку или се утицај врши преко више лица и на много софистицираније начине од онога што је уобичајено, предвидиво или очекивано.

* Како мислите да се изборите, ако се сумња да је Беливук имао подршку јаких играча из самог врха полиције?

- Свака спрега између државног апарата и организоване криминалне групе у конкретном случају биће расветљена. Досадашње искуство показује да је та спрега најчешће везана за структуре које припадницима организованих криминалних група чине доступним податке о радњама и мерама државних органа у праћењу и истраживању криминалних активности, кроз достављање поверљивих података и информација из предистражног, истражног или судског поступка, давањем неформалне подршке и слично. Тужилаштво је водило поступке и за овакве случајеве и никада неће дозволити да неко буде повлашћен или заштићен, о чему говоре и досадашњи резултати рада Тужилаштва за организовани криминал, током више од 17 година његовог постојања.

* Зна се да су председника Вучића прислушкивали појединци из Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције. Колико је у овом тренутку људи под предистрагом и да ли је, према вашим сазнањима, у целу ту аферу умешан и страни фактор?

- У току је предистражни поступак, који се односи на наводе о прислушкивању председника Србије. Све ће бити детаљно, озбиљно и темељно испитано, а по завршетку предистражног поступка, јавности ће бити саопштени детаљи. Битно је нагласити да се све посебне доказне радње, па и у народу популарно названо "прислушкивање", могу спроводити једино на основу наредбе судије за претходни поступак надлежног суда, а по поднетом образложеном предлогу надлежног тужиоца. Све што није рађено у складу са наведеним, противзаконито је.

МАЊАК ЉУДИ И КВАДРАТА

* ДА ли ваше Тужилаштво има довољно људи и средства за борбу са криминалцима?

- У Тужилаштву за организовани криминал раде изузетно искусни, способни, спремни и обучени људи. Свакако је неопходно повећање овог броја, јер тренутно нису попуњена сва тужилачка и службеничка радна места, којима располажемо, због чињенице да немамо довољно просторних капацитета, те није могуће бирати још заменика тужиоца и њихових помоћника, јер исти не би имали канцеларије у којима би радили. Ипак, надамо се да ће се то у скорије време променити, јер је у оквиру Поглавља 24 и Ревидираног Акционог плана предвиђена изградња зграде, коју ће користити само запослени у Тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dejan Stanojlovic

15.02.2021. 15:08

Uredu TUZILAC se oglasio. Dobro trebao je u pocetku slucaja ali ni sad nije kasno.A, narocito je to trebao da uradi pre nespretnog sinocnog predsednikovog obracanja na Pinku. Ali, to ne znaci da sada treba da nam prica uradicemo, obezbedicemo vec URADILI SMO TO I TO. Naravno vodeci racuna o istrazi. Dakle ljudi na vlasti samo radite svoj posao. Batalite sve drugo, jer je providno i stetno po narod.