САДА И ПОЛИЦИЈА РЕШАВА УЧИН ДОМАЋИ ЗАДАТАК: Скандал у основној школи - Родитељима ђака на вајбер групи грешком послао слику полног органа

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

05. 11. 2020. у 18:32

НЕНАД Н. (55), учитељ у подручној основној школи у Мијатовцу, који је грешком у вибер групи за родитеље уз домаћи задатак послао и фотографију полног органа, суспендован је са посла. Школа је против њега покренула дисциплински поступак, а ђацима је додељен нови учитељ.

САДА И ПОЛИЦИЈА РЕШАВА УЧИН ДОМАЋИ ЗАДАТАК: Скандал у основној школи - Родитељима ђака на вајбер групи грешком послао слику полног органа

Фото Илустрација В. Н.

За непримерену фотографију сазнало се када је један родитељ недавно поднео пријаву полицији због фотографије, која је прослеђена Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

- Не знам о чијем полном органу је реч, али, у сваком случају, фотографија је непримерена. Учитељ није порицао, али није рекао да је слика његова. Пошто сам видео фотографију, сазвао сам родитељски састанак и суспендовао учитеља до окончања дисциплинског поступка. Обавестили смо и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и полицију. Родитељи су негодовали, нимало није било пријатно. Учитељ се извињавао родитељима, схватио је да је погрешио и обрисао слику двадесетак минута након што ју је послао. Рекао ми је да је тек касније схватио да ју је грешком послао са задацима, али било је већ касно, јер су је родитељи већ видели - каже, за "Новости", Марко Ђурић, директор ОШ "13. октобар".

Школа је, додаје директор, испоштовала све процедуре које предвиђа Закон о основама система образовања, на основу ког је и покренут дисциплински поступак. Сада МУП ради свој део посла на основу пријаве родитеља.

- Ненад Н. је у просвети више од 30 година и до сада никада није имао сличне испаде. Због тога смо сви били у чуду када смо сазнали шта се догодило. Предузели смо све да бисмо заштитили децу, која, како је утврђено, нису могла да виде тај непримерен садржај, јер је група искључиво намењена родитељима, а учитеља смо склонили из наставе док не буде утврђена његова одговорност. У сваком случају, то је најтежа повреда радне обавезе до сада - оцењује директор Ђурић.

Иначе, суспендовани учитељ има троје деце, а његова супруга ради у истој школи као помоћна радница.

ТЕЖА ПОВРЕДА РАДНЕ ОБАВЕЗЕ

КАКО "Новости" сазнају од Животе Старчевића, руководица Школске управе у Јагодини, они су 28. новембра испитали случај и утврдили да је школа покренула дисциплински поступак због теже повреде радне обавезе. Школска управа, која прати случај, истог дана је обавестила тим Министарства просвете задужен за заштиту од злостављања, занемаривања деце и превенцију насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Boban

05.11.2020. 19:05

Da je škola dala poseban telefon ucitelju to se ne bi dogodilo, ovako je covek mogao svasta da posalje sa svoga telefona, dovoljan je samo klik na nešto, a samo mi nije jasno koliko procenata roditelja nema neku bezobraznu sliku ili se nije slikalo u telefonu ovako jadan čovek ispašta..

Čisto pravno. Da li je na viberu dozvoljeno poslati takvu sliku. Jeste. Da li je Ministarstvo prosvete definisalo Viber kao sredstvo za obavljanje nekog posla u školi. Nije. Ko je formirao grupe i po kom principu? Da li vam je sada jasno zašto sve tužbe padaju.

Dragana

06.11.2020. 08:41

@Pc - Ja nisam pravik, ali po toj logici, posto ministarstvo prosvete nije propisalo uniforme, profesor moze i go da dolazi? Ne bi rekla da tuzba pada u vodu jer viber nije zvanicno izabran od minisratstva. Slanje slike takvog sadrzaja je seksualno uznemiravanje. Ako su maloletnici u pitanju, jos gore.

Mordekaj

06.11.2020. 08:09

Ne bih rekao da ste u pravu sa ovakvim bolećivim komentarima, jer sada ispada - Bože moj, eto, greškom poslao, kao da je držao u telefonu fotografiju svoje pokojne babe pa pogrešno kliknuo, a ne polnog organa! Umesto da se zapitate kakav nam to čovek vaspitava decu koji sakuplja takve snimke i u kojoj meri je bolestan kada mu je takva "kolekcija" potrebna? Naravno da je malo imunih na slične egzibicije i da ne treba lažno moralisati, ali ovo nije adolescent ili tinejdžer koji pornografiju krije od mame na telefonu, nego čovek od 55 godina, odrastao i trebalo bi da je zreo, a uz to još je i prosvetni radnik! Nije svejedno.