ИЗБО ЧЕТИРИ ПРОЛАЗНИКА, А МОГАО БИ ДА ИЗБЕГНЕ РОБИЈУ: Тужилаштво тражи осам година затвора, вештаци тврде да је неурачунљив

Novosti online

16. 09. 2021. у 21:08

ОСНОВНО јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужни предлог и затражио казну од осам година и пет месеци затвора као и меру обавезног лечења и чувања у психијатријској установи за В. Ј. (20) из нишког села Вртиште, који је од 18. до 24. јуна ове године без икаквог разлога избо четворицу пролазника у Нишу.

ИЗБО ЧЕТИРИ ПРОЛАЗНИКА, А МОГАО БИ ДА ИЗБЕГНЕ РОБИЈУ: Тужилаштво тражи осам година затвора, вештаци тврде да је неурачунљив

Фото: А. Илић

Но, уколико Основни суд у Нишу прихвати у целости налаз комисије вештака специјалне затворске установе у Београду да је оптужени био неурачунљив у моменту извршења ових кривичних дела, он би могао избећи затворску казну тако што би био упућен само на психијатријско лечење, које се теоретски може завршити и у краћем периоду.

В. Ј. је оптужен за четири напада и наношење лаких телесних повреда непознатим пролазницима које је 18., 23. и 24. јуна убадао оштрим предметом на улици.

Први инцидент догодио се на Булевару Немањића где је избоден С. И. (20), а потом је у улици Бранка Крсмановића оштрим предметом убоден В. Ђ. (30), док су дан касније у улици Љубе Дидића повређени С. М.(19) и његов друг А. К. (24).

Вештачењем које је у току истраге наложило ОЈТ у Нишу, утврђено је да је В.Ј. био смањење урачунљивости али не и да је био неурачунљив. С тога је уз меру обавезног лечења и чувања у психијатријској установи, тужилаштво у оптужном предлогу затражило и затворску казна од осам година и пет месеци, тако да се не би нашао одмах на слободи уколико лечење траје краће од захтеване казне.

Но, на суђењу које је недавно почело пред Основним судом у Нишу, наложено је ново вештачење које је обављено у специјалној болници Окружног затвора у Београду, којим је утврђено, пак, да је оптужени - неурачунљив. Због тога је Основно јавно тужилаштво затражило да на наредном рочишту пред судом буду саслушани вештаци који су обавили ту експертизу.

 

Ниш данима био у страху

Нишлије су због ових напада и сазнања да неко насумично убада људе на улици, данима живели у страху, све док В.Ј. није ухапшен. Његових идентификацији значајно је помогао је снимак са надзорних камера у улици Љубе Дидића а препознали су га и младићи који су у тој улици повређени. После хапшења, нападе на непознате пролазнике образложио је тиме да му се није свиђало како се "шире док иду улицом".

Као малолетник одговарао за покушај убиства

В. Ј. је син локалног свештеника из Ниша и 2016. године је већ починио тешко кривично дело. Он је тада покушао да ножем убије тинејџера В. Ј. (17) због чега је био упућен у васпитно-поправни дом. Он је тада нападнутог младића убо ножем у стомак наневши му тешке телесне повреде опасне по живот. Повређени је једва преживео, изгубио је три литра крви, а извађени су му бубрег и слезина, док је у болници провео месец и по дана.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)