МУЧИО И ТУКАО СРБЕ, ВОЈНИКЕ ЈНА: Потврђена оптужницапротив хрватског држављанина Бранка Тунића Албанца

С. Ј. М.

24. 06. 2022. у 18:49

ОДЕЛЕЊЕ за ратне злочине Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу против хрватског држављанина Бранка Тунића Албанца (59), због ратног злочина над српским ратним заробљеницима у загребачком логору Ракитје и убиства војника ЈНА Марка Утржана (20) из Кикинде.

МУЧИО И ТУКАО СРБЕ, ВОЈНИКЕ ЈНА: Потврђена оптужницапротив хрватског држављанина Бранка Тунића Албанца

Фото: Приватна архива

Он је оптужен за пребијања, мучења и злостављања 13 заробљених војника ЈНА српске националности у септембру 1991. године. Припадници паравојног "Збора народне гарде" у Хрватској су заробљавали војнике на служењу војног рока, који су претходно положили оружје и предали се и одводили их Центар за обуку МУП-а Хрватске у Ракитју, који су претворили у логор. Ту су издвојили Хрвате, Словенце, Муслимане и Македноце и пустили их кућама, а Србе су држали заточене. Осим Ракитја у Загребу су била још три логора у којима су сабирали Србе - у Селској улици, Влашкој улици и бившој касарни ЈНА Керестинец.

Све жртве из Ракитја су Тунића означили као чувара у логору, који их је највише мучио и тукао. Батинао их је у подруму палицом и кундаком оружја по табанима, леђима, глави, толико да им је кожа пуцала и да нису могли да корачају, а онда их је терао да брзо ходају ка соби и опет успут ударао. Ножем или бајонетом им је вртео око очију и претоио да ће их извадити, или би репетирао пиштољ и прислањао на глави и у уста. Тако је мучио и Марка Уржана и онда упуцао из пиштоља у главу поред носа.

Како смо сазнали после писања "Новости" о подизању оптужнице против Тунића и његовим злочинима, полицији су се јавиле још три жртве, које су тад одведене у Ракитје и које је он злостављао. Тунић је иначе Албанац католик рођен на Космету у Витини. Пре 32 године се одселио у Загреб и касније добио њихово држављанство. Једна хрватска НВО је истраживала и тврдила да он осим Марка Утржана има још 12 људи на души, али слободно се шета њиховом земљом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо