МАЈА АДРОВАЦ ТРАЖИ ОДШТЕТУ ОД ПЕТ МИЛИОНА? После правоснажне ослобађајуће пресуде у случају "Беко" чека се коначна одлука о накнади

Ј. Д. ЉУТИЋ

27. 07. 2021. у 21:46

МАЈА Адровац, која је својевремено била осумњичена, односно оптужена за помагање у покушају убиства бизнисмена Милана Бека, за шта је правоснажно ослобођена, преко својих адвоката поднела је Министарству правде Србије захтев за исплату одштете, ексклузивно сазнају "Новости".

МАЈА АДРОВАЦ ТРАЖИ ОДШТЕТУ ОД ПЕТ МИЛИОНА? После правоснажне ослобађајуће пресуде у случају Беко чека се коначна одлука о накнади

Фото Н. Фифић

Она у такозваном мирном поступку тражи да јој држава због незаконитог хапшења, притвора у којем је била 11 месеци, од чега девет у Централном затвору, а два у кућном уз наногвицу, као и свега непријатног што је доживела током судског поступка, који је вођен од 2014. - исплати вишемилионску суму. Адвокати Маје Адровац не желе да прецизирају о којој је тачно суми реч, али како незванично сазнајемо, ради се о скоро пет милиона динара.

Као "Новости" сазнају, међутим, држава није спремна да јој исплати толики новац. Понуђено јој је, наводно, само око 1,7 милиона динара.

Адвокат Далибор Катанчевић, један од бранилаца Маје Адровац у случају "Беко", објашњава:

- Моја клијенткиња је чак два пута ослобођена оптужби. Ту одлуку коначно је потврдио и Апелациони суд у Београду и она је правоснажно ослобођена. Управо због тога има право на надокнаду штете коју су она, њена породица и деца трпели више од пет година. Много тога ружног јој се догодило, почев од хапшења, времена проведеног у притвору, малтретирања, уцена, притисака... Зато, како Закон и налаже, има право да наплати штету која јој је нанета, иако све оно што је прошла никада не може и неће заборавити и никакав новац мир не може надоместити.

Адвокат каже да Адровчева и њени браниоци још нису "преломили" да ли ће, евентуално, прихватити понуду која је добијена од Министарства правде. Можда хоће, а можда ће правду, ипак, потражити преко надлежног суда, кроз парницу.

За покушај убиства Бека, у новембру 2014. испред његове куће на Сењаку, осуђен је Александар Здравковић. Он је другом по реду првостепеном пресудом добио девет година затвора, док је претходно био осуђен на деценију робије. До правоснажности судске одлуке налази се у кућном притвору.

Са друге стране, за Мају Адровац, суд у два наврата није имао довољно доказа да је починила дело за које је надлежно тужилаштво теретило. То је, уосталом, у образложењу њене ослобађајуће пресуде и речено.

- И поред тога што је у току поступка неспорно утврђено да је била у контакту са спорним чаурама, да се познаје са Здравковићем, као с пријатељем свог супруга, Ивана, по оцени Апелационог суда, ниједан други доказ изведен током овог кривичног поступка не поткрепљује наводе оптужнице - стоји у одлуци Апелационог суда. - Дакле, нема доказа да је Адровчева помогла Здравковићу, односно да му је муницију ставила на располагање.

Ни оштећени, сведок у овом поступку, бизнисмен Милан Беко, на првом, као и на поновљеном суђењу, ниједног тренутка Мају Адровац није препознао као свог нападача.

СУПРУГ ИЗДРЖАВА КАЗНУ

ИВАН Адровац, супруг Маје Адровац, налази се у Швајцарској, где издржава казну од 14 година затвора због више почињених разбојништава. У случају "Беко", више пута је помињан на суђењима, али ниједном се, званично није помињао као могући осумњичени за умешаност у покушају атентата. Истина, суд је током поступка желео да он буде саслушан као сведок, макар и путем видео-линка, на шта чак ни Маја није имала примедбу, али швајцарске власти то нису допустиле, са образложењем да нису испуњени сви услови за овако нешто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)