МИЛАН СТЕВАНОВИЋ НА АДИ СЕ УТОПИО СПАСАВАЈУЋИ ДРУГА: Потресна исповест оца дечака - Пружио другу ногу да се ухвати, он га повукао у воду

С.Ј.Матић

08. 06. 2023. у 07:00

МИЛАН Стевановић (16), један од двојице дечака који су се јуче утопили на Ади Циганлији у Београду, настрадао је спасавајући друга. Стефан Ч. (16), његов пријатељ из основне школе, скочио је у воду и давио се, па је Милан држећи се за понтон испружио ногу, за коју се Стефан ухватио и повукао га у језеро. Ту су се обојица највероватније упетљали у траву и настрадали.

МИЛАН СТЕВАНОВИЋ НА АДИ СЕ УТОПИО СПАСАВАЈУЋИ ДРУГА: Потресна исповест оца дечака - Пружио другу ногу да се ухвати, он га повукао у воду

Фото: Приватна архива

Ово је сажетак информација које објашњавају шта се догодило на Ади и како су се дечаци, добри другови, утопили, које је из полиције добио Миланов отац Ненад Стевановић.

Полиција је скинула и прегледала снимке надзорних камера на Ади. Отац у жалости, великом болу и сузама у очима прича за "Новости" о херојском покушају свог сина да спасе друга од дављења. Толико великом да је и сам са њим страдао.

Фото: Приватна архива

Милан и Стефан

- Имам и млађег сина, који је у школи у Сремчици завршавао осми разред и славили су, па је Милан кренуо код њега да му се потпише на мајицу и да се веселе, јер му је брат најавио да ће доћи и трубачи - прича нам утучени отац.

- Негде на пола пута позвала га је девојка, која је осми разред, да дође код ње на Аду, где она слави крај основне школе са друштвом. Он се мало двоумио и одлучио да оде код ње.

Ненад каже да не зна где се Милан срео и нашао са Стефаном, добрим другом из основне школе у Сремчици, који је сад ишао у Техничку школу у Железнику, али да су њих двојица била на Ади са разредом Миланове девојке:

- Кажу ми да је било много деце и да је њих 30 скочило у воду са понтона код торња на Ади, а са њима и Стефан. Милан није хтео да се купа. Онда је Стефан почео да виче, да лупа рукама по води, а они су у први мах мислили да се он шали, глупира и да их плаши. Кад је Милан схватио да је озбиљно и да се дави, девојци је дао телефон и на брзину се скинуо у гаће да скочи да му помогне, али како се Стефан примакао понтону одлучио је да му пружи ногу да се ухвати, а рукама се држао за понтон. Нажалост, друг кад га је ухватио, повукао га је и он је упао у воду. Милан је био одличан пливач, али кажу ми да су се највероватније упетљали и замрсили у траву, која је ту врло жилава и не може да се ишчупа.

РАМПА НА АДИ

МИЛАНОВ отац Ненад Стевановић апелује да се наредних година забрани деци да улазе на Аду Циганлију, кад обележавају крај школске године:

- Нека на рампу тог дана стане патрола полиције и враћа их све у групама. На Ади су ми рекли да су терали групе деце са понтона и са плажа, који су се купали, али да они онда отрче на друго место. Сви треба са њима о томе да разговарају и у школама и родитељи код куће.

Отац Ненад Стевановић нам каже да је тад био код куће и да га је звала девојка са Милановог телефона:

- Кад је зазвонило око 16.50 часова помислио сам да су се прскали испред школе млађег сина, да су потпуно мокри, па сад зову да им донесем суве ствари да се пресвуку. Међутим, проговорила је његова девојка, каже "дођите брзо, Милан је скочио за другом у воду и нису изашли". Рекао сам јој да истрчи на шеталиште да тражи помоћ и она је то учинила, али никога није било. Друга деца су се уплашила и разбежала. Ја сам дојурио, ни сам не знам како. Кад сам дошао живе душе није било, да неко приђе и помогне. Само је та девојчица клечала сама на понтону крај воде и плакала. Дете је било у потпуном шоку.

Отац нам каже да никога не криви, нити осуђује, да би он све исто урадио као његов син и да је једино желео да зна истину како се све догодило.

Фото: З.Ј.Мачак

Ненад Стевановић

Милан Стевановић тај дан завршио је други разред Саобраћајне школе у Земуну, смер лакирер. Његова разредна потпуно потресена и уплакана дошла је код оца да му изјави саучешће.

Она за "Новости" каже да јој је била привилегија и част што је познавала Милана и била му наставник.

- Он је био лек за све нас у школи. Имао је диван однос са наставницима, уживали смо у његовом друштву. Он је баш волео да буде лакирер, да ради то. Уживао је. Из Велике Моштанице је долазио у Земун у школу и никада није закаснио. Био је помоћ свима, шта год да треба, да слика свеску кад неко не дође, да покаже домаћи, ма био је сјајан. Другари су га сви волели. Да ме је неко питао како дете треба да изгледа и да се понаша, ја бих рекла као Милан. Он је био пример доброг детета, а његов отац доброг родитеља.

Ненад и даље пун бола, али и снаге да прича о свом сину, каже нам да је Милан у "Поршеу" похађао праксу и да су тамо сви били фасцинирани колико је одговоран и вредан.

- Имао је у себи ону војничку дисциплину. Био је неустрашив, јак, развијен, тренирао је свако вече у теретани. У основној школи није био добар ђак, али се у средњој уз помоћ разредне и других наставника поправио, почео да учи и постао одличан ђак. Кажу ми да је био ђак за пример у Саобраћајној школи, најбољи у разреду. Ето, од свих тамо на Ади, он је једини покушао да помогне другу - каже нам отац.

Фото: З.Ј.Мачак

Кућа Стевановића

Разредној су сузе кренуле, као и блиским људима, који су дошли код Ненада у кућу да му буду подршка у овој невољи и тешким данима.

- Он је био доброта скупљена са свих страна у њему. Дете, а велики човек. Херој. То је он био ове две године, колико сам га познавала - закључила је разговор разредна.

3.000 ДЕЦЕ СЛАВИЛО НА АДИ

ДИРЕКТОР Сектора спорта на Ади Циганлији Миодраг Јовић каже за "Новости" да је тог дана на Ади било од 2.500 до 3.000 деце:

- Улазили су свуда у воду. Наше обезбеђење је јурило од места до места да их избацује из воде, "изгинули" људи цео дан. Не могу да изађу на крај са њима, јер не слушају, а и много их је било. На местима где су понтони посебно је опасно купати се, пошто је ту дубина пет метара. Нажалост, десила се трагедија. Таква двострука дављења приликом пружања помоћи су честа. Помоћ у води зна да пружи само спасилац и то је једна од њихових кључних обука. Онај ко се дави, у тој паници другог човека не гледа као спасиоца, већ као предмет за који се хвата да не потоне и онда и њега повуче.    

Фото: З.Ј.Мачак

Миодраг Јовић

Јовић апелује да се још нико не купа на Ади, све док не почне сезона када температура воде у језеру буде 22 степена. Сада је 16.

Из ЈП "Ада Циганлија" кажу да је њихов радник приметио путем камера већу групу деца, која су ушла у Савско језеро скоком са веслачких понтона, који служе за тренажне и такмичарске активности веслача и кајакаша:

- Радио-везом обавестио је обезбеђење, које је дошло и децу која су се купала удаљили из воде. Тада је примећено да два дечака нису изронила, о чему је одмах обавештен МУП, чије су се патроле налазиле на територији Аде Циганлије.

РОНИОЦИ ИХ БРЗО ИЗВУКЛИ

Марко Младеновић из Ронилачке јединице Жандармерије рекао је да је дежурна екипа на терен изашла чим је добила позив и да је ронилац врло брзо пронашао оба тела:

- Наше воде нису прозирне као море, не зна се шта је доле. Могу да се убоду, упадну у дубоку траву као што је случај вероватно био овде. У том случају настане паника и повуку један другог у воду - рекао је Младеновић. - Порука је да се никако не улази у воду кад се неко спасава, јер у тим ситуацијама када се неко бори за живот, он је склон да повуче другог са собом под воду. Наша препорука је да се или позове упомоћ или да се пружи неки чврсти предмет или уже за шта дављеник може да се ухвати и да се довуче до обале.

Фото: З.Ј.Мачак

Понтон са којег су скочили школарци

Младеновоћ је апеловао на грађане да пре почетка купалишне сезоне не користе купалишта, као и да када сезона почне не користе дивље плаже:

- Када почну да раде спасилачке службе, искључиво треба да се купају на уређеним купалиштима, да у воду не улазе неприпремљени и под дејством алкохола. Имајући у виду да су у току прославе матура апелујемо на ученике и наставнике да, уколико се прославе одвијају на сплавовима или у близини воде, посебну пажњу обрате на безбедност.

Он је упозорио родитеље да децу не пуштају у воду без надзора. Подсетио је да је приликом боравка на пловним објектима неопходно коришћење заштитних прслука као и поштовање свих мера безбедности.

ДИРЕКТОР САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ МИРОСЛАВ МАЦУРА: Најбољи у разреду

ДИРЕКТОР Саобраћајне школе Мирослав Мацура каже нам да је ђак Милан Стевановић био златно дете и диван дечкић, најбољи у разреду:

Мирослав Мацура/Фото: З. Јовановић

- Закључене су им биле оцене и деца су отишла кућама. Шта су радили на Ади није ми јасно. Велика је трагедија то што се десило. Ада сада није за купање, тренутно није обезбеђена, јер није кренула сезона. Трава је нарасла. Много ми је жао нашег Милана. Покушао је храбро да помогне другу и настрадао.

ТЕХНИЧКА ШКОЛА: БИО ЈЕ НАШ НЕСТАШКО

ТЕХНИЧКА школа у Железнику у коју је ишао Стефан Ч. опростила се од њега саопштењем.

- Данас делимо са вама јако тужну вест. Наш ученик другог разреда Стефан Ч. се утопио на Ади 6. јуна. Веома је тужно када се овако нешто деси, нарочито младој особи, зато се и каже да је трагедија. Када премине неко кога познајемо, људи се често осећају тужни, уплашени, повређени или понекад љути. Можемо да разговарамо о осећањима и питањима која нас окупирају и у школи, али и код куће. Стефан је волео да проводи време у школи и да се дружи. Био је наш несташко, али увек на располагању сваком наставнику да помогне. Памтићемо га као живахног, отвореног за разговоре, спремног да се дружи и даје најбоље од себе. О датуму сахране ћемо вас обавестити чим добијемо информацију. Уколико неко од ученика има жељу да иде на сахрану, а жели да то буде у организацији школе нека се јави свом одељенском старешини - наводи се у саопштењу које је потписала директорка школе.

Фото: З.Ј.Мачак

Техничка школа у Железнику

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (5)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма