КОСОВО ЦЕНТАР ШВЕРЦА НАРКОТИКА: Извештај мреже Глобална иницијатива против међународног организованог криминала на Балкану

В. Н.

12. 05. 2021. у 09:39

КАНАБИС из Албаније преко Косова и Метохије путује у земље Европске уније и Турску, а из те земље опет преко Косова у Западну Европу преноси се хероин, наводи се у најновијем извештају мреже Глобална иницијатива против међународног организованог криминала.

КОСОВО ЦЕНТАР ШВЕРЦА НАРКОТИКА: Извештај мреже Глобална иницијатива против међународног организованог криминала на Балкану

Српска полиција са заплењеном дрогом

- Из Албаније дрога пролази до Кукеша или Призрена, према Урошевцу и Гњилану на КиМ да би прешла у централну Србију. Још један важан пут дроге је Пећ - Рожаје према Новом Пазару - тврде аутори извештаја.

Граница са Албанијом такође је идентификована као подручје за прелазак хероина из Турске у земље ЕУ кроз луку Драч, а у извештају се наводи да хероин у регион долази из Турске, док у Албанију улази у Кукеш преко КиМ и одлази у Драч.

Према ауторима, друга рута хероина је Скадар, одакле одлази у Црну Гору, а у неким случајевима истим путем преноси се канабис.

- Елбасан је кључно средиште размене марихуанe и хероина између Истока и Запада, јер се налази на главном путу између албанске обале, Грчке и Северне Македоније - наводи се у извештају.

Кокаин је такође присутан у региону, а углавном га доносе бродови са воћем, који долазе у Црну Гору из лука Латинске Америке, а извештај напомиње да се повећала и производња и употреба синтетичких дрога у региону.

 

Новости

- Многа жаришта злочина су погранични региони између земаља, где се одвија низ криминалних активности, али тамо је, поред канабиса, мало заплене дроге или хапшења важних криминалаца, што наводи на идеју да постоји заштитни кишобран, који доноси користи и одржава статус кво - наводи се у извештају.

Количине узгојеног канабиса, посебно у затвореном простору, повећане су у Северној Македонији, Србији и Босни и Херцеговини, а у Албанији мање, а већина канабиса на Западном Балкану сада одлази у Бугарску, док кокаин путује у Хрватску, Грчку, Румунију и Бугарску.

Канабис се у Грчку вози бродом, са планина или чак право са граничних прелаза возилима. Албански канабис у Грчкој је, према анкетама, десет одсто скупљи него у Италији, од 2.000 до 2.200 евра по килограму, док се цена канабиса узгајаног у затвореном простору у Албанији креће од 2.800 до 3.200 евра по килограму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)