ШКАЉАРАЦ (37) УХАПШЕН У СПЛИТСКОМ КАФИЋУ: Провером отисака схватили да имају "велику зверку"

Новости онлине

26. 09. 2022. у 16:23

ПРИПАДНИЦИ Службе организованог криминала ПУ Сплитско-далматинске крајем прошле недеље ухапсили су Владана Мијушковића (37), држављанина Црне Горе из Никшића за којим је крајем јануара ове године Виши суд у Подгорици расписао међународну Интерполову потерницу због сумње да је, као припадник злогласног шкаљарског клана, суделовао "у стварању криминалне организације".

ШКАЉАРАЦ (37) УХАПШЕН У СПЛИТСКОМ КАФИЋУ: Провером отисака схватили да имају велику зверку

Јован Вукотић и Радоје Звицер, Фото Приватна архива

Одмах након што је с лажним документима који су гласили на име једног словенског грађанина ухапшен на подручју Подстране и то, како незванично сазнаје Слободна Далмација, на тераси једног тамошњег локала, Мијушковић је приведен пред истражног судију сплитског Жупанијског суда који му је одредио четрдесетодневни истражни затвор ради изручења Црној Гори.

Полицајци су "у рутинској контроли" посумњали у исправност његових докумената те су га прво, према незваничним сазнањима сајта, ухапсили због сумње да је лажирао исправе.

Но, накнадном провером отисака и база података схватили су да у ствари имају "велику зверку".

Мијушковић је у Подстрани живео у изнајмљеном апартману, али иако се по незваничним причама наводи како је ухапшен сасвим случајно, могуће је да то ипак није тако и да има везе с недавним убиством Горана Влаовића, припадника шкаљарског клана којег је на плажи Зрће крајем августа хицем у главу ликвидирао Душко Т. који је након тога ухапшен и налази се у истражном затвору.

Наиме, како су писали црногорски медији, након тог убиства којег је наводно за 50 хиљада евра наручио вођа супарничког кавачког клана Радоје Звицер, полицајци из Хрватске, Србије и Црне Горе заједнички истражују, уз остало, и да ли је баш Мијушковић био с убијеним Влаовићем на Пагу и је ли могуће да Влаовић сакривао Мијушковића након што је овај постао "лице с потернице".

О тим детаљима Мијушковић, сазнаје Слободна Далмација, није говорио на сплитском суду где се, праћен сплитским адвокатом Едвардом Сушцем којег је ангажовао, оштро противио изручењу тврдећи да није починио оно за шта се терети па самим тим не може бити изручен.

Приликом хапшења полиција је код њега пронашла већу своту новца, а Мијушковић је рекао да је то новац који је легално зарадила његова породица и да га је имао јер је у Хрватској тражио земљиште које би купио како би он и породица могли да се преселе тамо. Понудио је суду и 300 хиљада куна јемства како би се, уместо ћелије на Билицама, у даљем делу поступка изручења бранио са слободе те је обећао и да ће бити доступан хрватским властима и да неће напуштати место боравишта. Међутим, судија није то прихватио утврдивши да га могуће одређивање мера сигурно не би спречило да побегне.

Занимљив је податак да Мијушковић, по званичним подацима економски техничар са завршеном средњом школом, у Загребу има легално пријављену грађевинску фирму "Мијушковић градња" која се бави градњом стамбених и нестамбених зграда и која се, по подацима базе података Цомпанy Wалл бусинесс, последње две године налази у блокади. Пре тога, 2019. године фирма је имала укупни приход од преко 8,4 милиона евра и добит од готово 267 хиљада евра.

UBISTVO NA PAGUFOTO: PRINTSCREEN

У марту 2021. године Јутарњи лист је писао да је Мијушковић преузео компанију "Градко" која је, пак, била део концерна грађевинских фирми у власништву конзорција ГИП ПИОНИР д.о.о. Загреб у власништву Ранка Предовића који је био, по медијским написима, близак покојном загребачком градоначелнику Милану Бандићу те су градили и фамозну слеменску жичару чија је градња с почетних 300-њак милиона напослетку набујала до преко 106 милиона евра.

Мијушковић ће, дакле, бити изручен властима Црне Горе због оптужнице којом га се терети да је крајем 2020. године на подручју Црне Горе постао члан организоване групе коју су створили Јован Вукотић и Јанко Вукадиновић. По оптужници црногорског тужилаштва Мијушковић је прихватио "преузимање и транспорт имовине за почињење казнених дела убиства и тешких убистава и експлозивне направе великих разорних снага". Такође је био спреман, у оквиру организације, да превози друге чланове и врбује нове чланове наведене криминалне организације.

Подсетимо, Јован Вукотић вођа шкаљарског клана, убијен је почетком септембра у Истанбулу у Турској у класичној сачекуши након што су његово кретање и навике, открили су накнадно медији, четири месеца пратиле две екипе убица.

(Солободна Далмација)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ОТКРИТИ ПРЕВАРУ? Сваки девети половњак у Србији има ВРАЋЕНУ КИЛОМЕТРАЖУ - на шта морате обратити пажњу при куповини