ДИЈАНА ЗНАЛА ДА СЕ СПРЕМАЈУ ЛИКВИДАЦИЈЕ? Прикупљају се докази о умешаности бивше државне секретарке МУП у најтежа кривична дела у 2018.

Е. Х.

20. 10. 2021. у 10:00

ИСТРАЖНИ органи прикупљају доказе за оперативне податке о евентуалној умешаности некадашње државне секретарке МУП Србије Дијане Хркаловић (34) у најтежим кривичним делима. Постоје индиције да је знала да се припремају убистава неких припадника "шкаљарског клана", али и људи блиско повезаних са њима.

ДИЈАНА ЗНАЛА ДА СЕ СПРЕМАЈУ ЛИКВИДАЦИЈЕ? Прикупљају се докази о  умешаности бивше државне секретарке МУП у најтежа кривична дела у 2018.

Милићев џип дигнут у ваздух на Аутокоманди

Наводно, преко одређених сарадника имала је податке о кретању касније ликвидираних адвоката Драгослава Мише Огњановића, Драгослава Милорадовића Галета и Синише Милића Боскета.

Ове три жртве су биле повезане са Луком Бојовићем, односно Филипом Кораћем. Овог последњег, према сазнањима из истраге, Хркаловићева је наводно кривила за организацију убиства Александра Станковића, једног од вођа, у то време навијачке групе Партизана - "Јањичари".

- То су неки оперативни подаци и прикупљају се чвршћи докази - наводи наш извор из истраге. - У време свих тих дешавања, она је била блиска са Владимиром Вајдићем, у чијем ауту је и пронађена њена медицинска документација. Ипак, током испитивања она је рекла да не познаје Вајдића. Одбијала је да одговори на свако питање и најчешће је негирала сваку врсту кривице или сазнања о одређеним догађајима.

У време убистава Огњановића, Милорадовића и Милића, они су били под својеврсном полицијском обрадом у оквиру радне групе "Мангуста", која се бавила прикупљањем информација о рату два которска клана на улицама Београда - "шкаљарског" и "кавачког". У неком тренутку почела су убиства људи, које су неки повезивали са "шкаљарцима", односно Луком Бојовићем. И то у року од три месеца те 2018. године.

Прво су убице сасуле рафал у Бојовићевог кума и најбољег пријатеља Милорадовића, 28. маја испред његове перионице на Карабурми, потом је три недеље касније у ваздух дигнут Синиша Милић Боске. Милић је важио за "безбедњака" Филипа Кораћа, неко ко брине о његовој заштити.

- Процењено је да ће убице лакше доћи до Кораћа, који је био прва мета, ако уклоне овог бившег специјалца - истиче наш саговорник. - Испод његовог џипа подметнут је експлозив и то у тренутку док је био на полицијским мерама. Како је то могуће?! Детонација је изазвана усред бела дана, на Аутокоманди. Неко је "паклену направу" активирао даљински. Немогуће је да оперативци, који су радили на праћењу ових људи, нису видели цео догађај. Анализом базних станица могло је лако да се утврди ко је био у близини места догађаја.

Убијени: Миша Огњановић, Синиша Милић и Драгослав Милорадовић

Организатор овог злочина није познат, као ни директни извршилац. Ипак, због ДНК трага, неколико месеци касније ухапшен је Дарко Дуловић. Оптужен је да је помогао непознатом извршиоцу да почини тешко убиство.

Онда је уследило убиство које је целу земљу дигло на ноге. Пред очима сина, 28. јула те исте 2018. године, убијен је чувени адвокат и пријатељ породице Бојовић Миша Огњановић. Изрешетан је практично на кућном прагу, испред зграде у којој је живео. И за њега се знало да је под оперативном обрадом, односно да га надгледају припадници "Мангусте".

- Просто је немогуће да нико није видео убицу и његовог саучесника - наводи наш саговорник. - Постоје индиције и сумње и на томе се ради. Била је прича да је Огњановића убио Страхиња Стојановић, а да га је на мотору возио један од вођа навијача Звезде. Иза свега, наводно, стајао је Дарко Елез, који је био под својеврсном "заштитом" Хркаловићеве. Таква су оперативна сазнања.

ВАЈДИЋА "ВАДИЛА" ИЗ ПРИТВОРА

ЗБОГ навијача Владимира Вајдића, Хркаловићева је, наводно, током 2018. више пута издавала наређења полицији да га пусте, иако је био заустављан са оружјем на којем је био избрисан серијски број. Вајдић је неколико пута хапшен и због сумње да тргује наркотицима.

ПАПИЋ ОПТУЖЕН ЗА ВРАЋАЊЕ ЏИПА МИЉКОВИЋУ

ВИШЕ тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог против бившег заменика начелника Службе за борбу против организованог криминала Горана Папића због кривичног дела трговина утицајем. Папић се сумњичи да је у априлу 2020, мимо процедура, ургирао да се Марку Миљковићу, сада осумњиченом да је заједно са Вељком Беливуком организовао криминалну групу, одмах врати привремено заплењени блиндирани "бмв", што је истог дана и учињено.

Како је саопштено из тужилаштва, у оптужном акту предложено је изрицање кривичне санкције Папићу у складу са законом, који предвиђа од једне до осам година затвора, затим изрицање мере забране обављања дужности.

Папићев бранилац Бранислав Тапушковић каже за "Новости" да се надао да његовог клијента неће оптужити, јер је у истрази јасно утврђено ко је шта наредио. На саслушању код тужиоца негирао је извршење кривичног дела. (С. Ј. М.)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)