УХАПШЕНИ ПЉАЧКАШИ ВИМИНАЦИЈУМА: Полиција и археолози у драматичној ноћној потери осујетили крађу вредног блага на познатом локалитету

Б. СУБАШИЋ

25. 09. 2021. у 08:00

ПОЛИЦАЈЦИ, обезбеђење копова Костолац и археолози су у драматичној акцији на локалитету Виминацијум, у ноћи између четвртка и петка, осујетили пљачкаше антиквитета са детекторима.

УХАПШЕНИ ПЉАЧКАШИ ВИМИНАЦИЈУМА: Полиција и археолози у драматичној ноћној потери осујетили крађу вредног блага на познатом локалитету

Пљачкаши имали детектор метала и ашов / Фото Виминацијум

- Када су детектораше откриле инфрацрвене камере, у акцију су кренула четири возила са полицијским патролама из Костолца и Пожаревца и исто толико џипова обезбеђења костолачких копова и Археолошког института САНУ - узбуђено говори др Немања Мрђић из археолошког тима Виминацијум. - У потери је учествовала цела екипа, укључујући и колегинице конзерваторе!

Показало се да су доктори археолошких наука спретни и у потери кроз кукурузе. Полиција је ухапсила и задржала двојицу дивљих копача, из Јагодине и Баточине. Први је тврдио да су радили сами, а други га је демантовао и открио трећег помагача. Археолози сумњају да је реч о инсајдеру који је захваљујући свакодневном присуству био осматрач и водич пљачкашима.

Полиција је током претреса стана јагодинског детектораша у петак открила мноштво нелегално ископаних археолошких предмета. Незванично смо сазнали да се за случај веома заинтересовала Служба за борбу против организованог криминала. У Археолошком институту САНУ се надају да ће реакција тужилаштва овога пута бити ригорозна, јер се раније дешавало да тужилац не покрене истрагу, па да дивљи копачи буду пуштени и да им алат буде враћен, да имају чиме да наставе пљачку!

- Виминацијум је локалитет са највишим националним степеном заштите који се налази и на листи Унеска и зато ово није обична пљачка већ напад на државу - огорчен је проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ и челни човек археолошког пројекта Виминацијум.

Он наглашава да су пљачкаши кренули у акцију док је на Виминацијуму у току велики научни скуп о нумизматици, у којем учествује више од 80 научника из САД, Русије, Белорусије, Немачке, Енглеске, Пољске, Шпаније, Швајцарске, Шведске, Норвешке...

- Замислите какав је утисак на њих оставила пљачка локалитета који је светска културна баштина под заштитом Унеска - љут је проф. Кораћ. - У њиховим земљама то би се сматрало урушавањем угледа државе и тероризмом, а казне би биле ригорозне! Цео свет је од њих сазнао за пљачку и сада су све очи упрте у нас! Замислите какав би утисак оставила вест да тужилаштво не покрене истрагу и да криминалци не буду процесуирани? То би могло да нас кошта, можемо да будемо избачени са листе Унеска!

Археолози са Виминацијума су крајем јула уочили да детектораши ноћу копају на локалитету, али не као обично на насумично изабраним локацијама.

- Имали су прецизне податке где смо претходног дана скидали слој тла, па су долазили на исто место ноћу, што указује да су имали осматрача или инсајдера - каже археолог др Иван Богдановић. - Постајали су све дрскији и долазили све чешће. Пријавили смо случај полицији и од начелника у Костолцу добили кључни савет, да на локалитет поставимо ловачке камере које реагују на покрет.

Археолози су набавили велики број камера и распоредили их широм великог локалитета где раде бројне екипе. У четвртак ноћу на њихове рачунаре стигла је порука са камера на Принципијуму, легијском генералштабу, који се налази одмах поред асфалтног пута који води у Научни центар Виминацијум.

Фото Б.Субашић

- Нисмо могли да верујемо очима колико су се пљачкаши осилили - каже др Богдановић. - Алармирали смо полицију и обезбеђење копа Костолац, а у претрагу терена се укључила и археолошка екипа с Виминацијума. Пљачкаши су побегли остављајући за собом веома скуп детектор метала и ашовчић на лицу места.

Полицајци, безбедњаци и доктори археолошких наука су по мрклом мраку чешљали огроман простор и открили аутомобил са јагодинским таблицама. Кроз његов прозор су угледали поштанску пошиљку са именом и презименом које су "прогуглали".

- Човек с тим именом на "Фејсбуку" је продавао навелико детекторе метала какав је био и онај који смо нашли на локалитету. Чак је оставио и број телефона - прича др Богдановић. - Инспектор је искусно проценио, позвао га и рекао му да дође код возила. После неког времена детектораш се појавио и отворио кола у којима су били још један детектор и крамп.

НЕЗАБЕЛЕЖЕНА ДРСКОСТ

ПОЛИЦИЈА је на Виминацијуму изванредно одрадила свој посао, а сада тужилац мора да уради свој део - каже др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва. - Ово је веома необичан случај, јер су пљачкаши показали незабележену дрскост и смелост да крену на локалитет који је у првом степену заштите културних добара и има обезбеђење. Бојим се да је ово акција озбиљне организоване криминалне групе и да је неопходно да тужилац отвори истрагу у коју би се укључиле полиција и све безбедносне службе.

ХЛАДНОКРВНИ

АРХЕОЛОЗИ су запањени дрскошћу и хладнокрвношћу пљачкаша.

- Ако су се усудили да нападну наш најбоље чувани локалитет, шта ли тек раде на другима - каже проф. др Миомир Кораћ. - Ово је несумњиво посао за Службу за борбу против организованог криминала, јер сам сазнао да су пљачкаши били врло хладнокрвни пред полицијом, као да су очекивали нечију заштиту. И раније је постојала међународна екипа која је пљачкала Виминацијум, одакле су се предмети продавали у Бечу, Минхену и Лондону, а идентитет им је мењан у Швајцарској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)