СЛИКА БУКОВЦА ЗАПЛЕЊЕНА У ЦИРИХУ: Министарка Маја Гојковић о акцији српске и швајцарске полиције

М. А. К.

16. 08. 2021. у 21:29

У АКЦИЈИ проналажења слике Влаха Буковца "Благовештенски сабор", украдене још 1993. из депаданса Музеја Војводине, у Челареву, Министарство културе и информисања је активно учествовало са Службом за борбу против организованог криминала МУП - изјавила је у понедељак потпредседница Владе и министарка Маја Гојковић.

СЛИКА БУКОВЦА ЗАПЛЕЊЕНА У ЦИРИХУ: Министарка Маја Гојковић о акцији српске и швајцарске полиције

Архива

Према њеним речима, за овим делом није било озбиљније потраге до пре шест-седам месеци, када су инспектори СБПОК у сарадњи са Министарством и Музејом успели да га лоцирају у Цириху, а швајцарска полиција помогла у хапшењу.

- Слика се налази у Цириху, где се и одвијала читава акција спречавања њене продаје у стану једног од дилера уметничких дела - потврдила је Гојковићева, додајући да су дилери обилазили галерије у Новом Саду и нудили слику.

Читава акција, како је рекла, држана је у тајности, "јер је реч о изузетно вештим људима који дуги низ година тргују уметнинама".

Министарка се осврнула и на недавну заплену слике "Стражар", Паје Јовановића, на београдском аеродрому, која је легално купљена на аукцији.

- Купац те слике има намеру да је поклони Србији, али нас је изненадио покушај да се тако вредан артефакт пренесе преко границе на тај начин - рекла је министарка, додајући да ће тек бити одлучено ком ће музеју "Стражар" бити поверен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

40 ГОДИНА ЧУВАЛИ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ У ШУПИ: Отац и син починили незапамћен злочин - полицајци били у шоку после открића (ВИДЕО)