НЕЋЕ ДА МЕЊАЈУ ИСТЕКЛЕ ФРАНКЕ: Поједине банке и даље игноришу позиве НБС

Б. ЦАРАНОВИЋ

18. 05. 2021. у 13:33

НОВЧАНИЦЕ осме серије швајцарског франка које су повучене из оптицаја, до краја овог месеца могу да се замене без уобичајене накнаде за важећу девету серију.

НЕЋЕ ДА МЕЊАЈУ ИСТЕКЛЕ ФРАНКЕ: Поједине банке и даље игноришу позиве НБС

Серија која се повлачи из оптицаја / Фото НБС

Тако би барем требало да буде судећи по апелу НБС на банке да изађу у сусрет клијентима и земене им истекле "швајцарце" за важеће. У пракси се поједине, међутим, оглушују о то.

Недавно нам се пожалио Београђанин да је у својој експозитури одбијен за замену новчаница, а да би са опцијом која му је понуђена, био на губитку.

Да је њихов позив наишао на делимични одзив банака, потврдили су нам и у Народној банци Србије. Како кажу, поједине банке не мењају истекле франке или то раде под неповољним условима, уз наплату различитих трошкова.

- Траже отварање девизног рачуна, одржавање девизног рачуна, примену купопродајних курсева са великим распоном курсева - потврдили су нам у НБС. - На грађанима је да провером услова замене код већег броја банака, пронађу ону банку код које ће моћи да обаве трансакцију без трошкова. Препоручујемо грађанима да замену новчаница осме серије швајцарског франка реализују одмах, не чекајући крајњи рок, због тога што ће банкама бити потребно извесно време да нам новац прикупљен од грађана предају.

У НБС су проценили да многи грађани у Србији имају повучене новчанице, па су све банке обавестили дописом да ће до 31. маја без наплате накнаде банкама замењивати новчанице осме за оне из важеће девете серије, мењати их за девизе или оптицајну ефективу у другој валути. Након што је Национална банка Швајцарске објавила раније да ће 30. априла 2021. повући из оптицаја ове "швајцарце", НБС је неколико пута информисала банке и овлашћене мењаче.

ПОВОЉНИЈИ УСЛОВИ

- БАНКЕ су позване да до 31. маја омогуће грађанима да без додатних трошкова замене новчанице осме серије швајцарског франка. При томе, банке под повољним условима могу код Народне банке Србије да замене само новчанице осме серије швајцарског франка које су од грађана, преко мењача или директно, примиле почев од 30. априла, али не и новчанице ове серије које имају из ранијег периода - објаснили су у НБС. - Ово ограничење према банкама, уведено је са циљем да се грађанима омогући додатни период за замену новчаница.

- Јавност је обавештена да банка може заменити истекле новчанице за важеће из девете серије швајцарског франка, примити на девизни рачун новчанице осме серије, а затим их исплатити по прибављању новчаница оптицајне серије, или откупити за динаре новчанице осме серије - објашњавају у Централној банци. - Овлашћени мењачи могу да откупљују новчанице осме серије за динаре а затим продају новчаница девете, оптицајне серије франка или неке друге валуте попут евре или америчког долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону