АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: ЕУ тражи начин да чланицама забрани увоз руског гаса без увођења нових санкција

Novosti online

28. 03. 2023. у 23:15

КОМЕСАРКА ЕУ за енергетику Кадри Симсон раније овог месеца позвала је да се зауставе испоруке руског гаса, рекавши да компаније не би требало да обнављају дугорочне уговоре када постојећи истекну.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: ЕУ тражи начин да чланицама забрани увоз руског гаса без увођења нових санкција

Фото АП

Европска унија тражи начин да омогући државама чланицама да ефикасно забране руске испоруке течног природног гаса без увођења нових енергетских санкција, пише "Блумберг".

Министри енергетике Уније спремни су да подрже предлог који би владама држава чланица омогућио да привремено спрече руске извознике да унапред резервишу капацитете потребне за испоруке, наводи се у документу у који је "Блумберг" имао увид.

Док би појединачним владама и даље биле потребне консултације, укључујући и друге земље ЕУ и Европску комисију да би примениле механизам, нови систем би омогућио наставак смањења протока енергетских производа из Русије.

Очекује се да ће одобрење стићи у оквиру ширег састанка министара у Бриселу. Предложену уредбу би још требало да одобри Европски парламент, који је понудио сопствена решења за смањење увоза руског гаса.

Залагање за нова овлашћења за блокирање увоза за државе чланице предводе Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска. Овај потез је део напора ЕУ да не користи руски гас због рата у Украјини.

Док су токови природног гаса у гасоводима пали на рекордно ниски ниво, испоруке природног гаса из Москве су порасле.

Шеф ЕУ за енергетику Кадри Симсон раније овог месеца позвала да се зауставе испоруке руског гаса, рекавши да компаније не би требало да обнављају дугорочне уговоре када постојећи истекну. Шпанија, највећи купац руског природног гаса у ЕУ до сада, замолила је компаније да се не потписују нови уговори за куповину из Русије.

(рт.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПРОШЛО ЈЕ 40 ГОДИНА ОД СНИМКА: Ево како изгледа данас мали Воја који је расплакао нацију