ИЗВЕШТАЈ БЕЛЕ КУЋЕ - АМЕРИКА ПРОФИТИРА ЗБОГ РАТА У УКРАЈИНИ: САД су повећале извоз енергије широм света, осим у Кину

П. З. С. / риа.ру

20. 03. 2023. у 23:51

ПРЕМА извештају економских саветника председника Џоа Бајдена, САД су прошле године оствариле рекордан извоз, захваљујући залихама енергије, које су расле скоро свуда осим у Кини.

ИЗВЕШТАЈ БЕЛЕ КУЋЕ - АМЕРИКА ПРОФИТИРА ЗБОГ РАТА У УКРАЈИНИ: САД су повећале извоз енергије широм света, осим у Кину

Фото АП


Они су навели да је сукоб у источној Европи имао значајнији утицај на америчку економију него што би се могло очекивати с обзиром на мали удео Русије и Украјине у америчкој спољној трговини.

-Повећана потражња за америчким извозом енергената била је кључни покретач јер многе земље, посебно у Европи, траже да замене Русију као добављача сирове нафте и природног гаса. Амерички извоз широког спектра индустријских добара и материјала, укључујући енергију, достигао је рекордне вредности у 2022. Исто важи и за извоз робе широке потрошње, наводи се у извештају.

Ако је експанзија испоруке течног природног гаса из Сједињених Држава пала на Европу, онда је амерички извоз нафте порастао широм света. Изузетак је била Кина, где су се залихе нафте, напротив, смањиле.

-Анализа сугерише да пад Кине у куповини енергената из САД 2022. године вероватно показује прелазак на увоз из других извора, укључујући Русију, заједно са успоравањем кинеског економског раста, наводи се у документу.

Аутори извештаја су такође приметили да Русија и Украјина чине 0,5% америчког извоза и 1,1% увоза, али обе земље доминирају бројним светским тржиштима робе, а поремећаји у снабдевању одатле довели су до раста цена хране и горива у САД, дисперзована инфлација.

БОНУС ВОДЕО - РУСКИ ЛОВЦИ-БОМБАРДЕРИ ПОНОВО НА ЗАДАЦИМА: Снимци борбених активности посада у авионима Су-25

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СЕДАМДЕСЕТ ОДСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог