ШТЕДЊА ПОРАСЛА ПЕТ ПУТА: И даље већа исплативост чувања пара у домаћој валути

Б. Ца.

04. 02. 2023. у 07:33

ПРЕМА последњим подацима Народна бенке Србије, динарска штедња грађана је наставила да расте и у другој половини претходне године и премашила 93 милијарде динара , а и даље је исплативија од девизне.

ШТЕДЊА ПОРАСЛА ПЕТ ПУТА: И даље већа исплативост чувања пара у домаћој валути

Фото Илустрација В. Н.

Према саопштењу НБС, укупна штедња становништва наставила је да расте упркос настављеним глобалним ризицима, захваљујући очувању финансијске стабилности и релативне стабилности курса динара према евру. А могу се чути и коментари да се пораст каматних стопа макар штедишама исплатио. Анализа НБС показује да је исплативије да се новац чува у динарима, уместо девизама.

- Након привремене промене у валутној структури штедње у корист девизне штедње услед неизвесности изазване сукобом у Украјини забележене у првој половини године, динарска штедња од јуна 2022. расте из месеца у месец, што је показатељ очуваног поверења у домаћу валуту и домаћи финансијски систем - кажу у Народној банци.

МАЊЕ УЧЕШЋЕ ЈАВНОГ ДУГА

Стабилност домаће економије и у околностима глобалне неизвесности и адекватност донетих мера Народне банке Србије и Владе Србије потврђује и смањење учешћа јавног дуга у пројектованом бруто домаћем производу за 2022. годину у новембру на ниво од 53,5 процената, као и смањење учешћа проблематичних кредита у укупним кредитима на најнижи ниво од почетка примене Стратегије за решавање питања проблематичних кредита  - на ниво од 3,0 одсто.

Њихова редовна полугодишња анализа исплативости штедње за период од децембра 2012. до децембра 2022. године, још је једном потврдила да је исплативије штедети у динарима него у еврима, како у кратком, тако и у дугом року.

- Таквом резултату су погодовали остварена и сачувана макроекономска стабилност дужи низ година, одмеренe и благовремено донете одговарајуће мере монетарне и фискалне политике, релативно више каматне стопе на динарску штедњу него на штедњу у еврима, као и неопорезивање динарске штедње. На  камату по основу девизне штедње плаћа се порез у износу од 15 одсто.

КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ

Потврда добрих резултата Србије у борби с глобалном кризом огледа се и у задржавању кредитног рејтинга Србије на нивоу BB+, са стабилним изгледима, од стране рејтинг агенција Fitch Ratings и Standard and Poor’s, које су као најважнији аргумент за своје одлуке навеле кредибилан оквир макроекономских политика Србије - кађу у НБС. - Усмереност Србије ка даљем спровођењу структурних реформи потврдио је и Међународни монетарни фонд, који je крајем претходне године одобрио Републици Србији стендбај аранжман као подршку договореном економском програму у наредне две године.

Поверење међународних инвеститора у здраве и одрживе економске показатеље Србије и кредитни рејтинг за свега један ниво испод инвестиционог ранга потврдио је успешан излазак наше земље на међународно тржиште капитала у јануару 2023. године када је реализована емисија еврообвезница у доларима у две транше – рочности пет година и десет година у укупном износу од 1,75 милијарди долара, при чему је укупна тражња инвеститора премашила износ од 11,0 милијарди долара - поручују надлежни у Централној банци.

За последњу деценију тако динарска штедња је повећана више од пет пута и крајем 2022. године и износила је 96,3 милијарде динара. Како објашњавају, уркос неповољном утицају различитих глобалних криза у последњих неколико година, укључујући и кризу изазвану пандемијом вируса корона, динарска штедња бележи раст, уз повећање учешћа дугорочних депозита.

ВЕЋА ИСПЛАТИВНОСТ ДИНАРСКЕ ШТЕДЊЕ

Анализа исплативости штедње показује да би штедиша у домаћој валути на улог од 100.000 динара орочен на годину дана и занављан годишње у периоду од десет година на крају периода орочења, у децембру 2022. године, добио преко 38.000 динара, готово 330 евра више од штедише који је у истом периоду на штедњу у еврима положио противвредност истог износа.

- И незанављана динарска штедња орочена на годину дана, у прошлих десет година је чак у 98 одсто посматраних годишњих потпериода била исплативија од штедње у еврима - кажу у НБС. - Штедиша који је од децембра 2021. године штедео у домаћој валути, на уложених 100.000 динара, добио би у децембру 2022. преко 1.500 динара више од штедише који би у истом периоду орочио 100.000 динара у еврима. Када су у питању депозити орочени на три месеца, штедња у динарима била је исплативија од штедње у еврима у 89 одсто тромесечних потпериода, а код штедње орочене на две године у свих 97 посматраних потпериода. Другим речима, у периоду од десет година било је исплативије штедети у динарима без обзира на који је рок штедња орочена.

- У поменутом десетогодишњем периоду и девизна штедња расте, сa 8,3 милијарде евра крајем 2012. године на 13,7 милијарди евра крајем 2022. године - кажу у НБС. - Очувана релативна стабилност курса динара према евру значајно је допринела да утицај раста увозних цена на домаће цене буде ограничен.  На нивоу 2022. године Народна банка Србије је нето купила 1.000 милиона евра, а динар је номинално ојачао према евру за 0,2 одсто. Таква кретања допринела су расту девизних резерви које су крајем децембра 2022. године износиле 19,4 милијарде евра, што је њихов највиши ниво крајем месеца и године од када се прате подаци на овај начин  - од 2000. године. При томе, количина злата у девизним резервама достигла је рекордних 38,5 тона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

(УЖИВО) ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствује данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у 18 часова у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЧЕМУ СЛУЖИ РУЧИЦА НА УНУТРАШЊЕРМ РЕТРОВИЗОРУ: Важна функција везана за безбедност возача