НОВА УРЕДБА МИНИСТАРСТВА: Три пута више средстава за енергетски угрожена домаћинства, ево како да поднесете захтев

Новости онлине

09. 12. 2022. у 09:34

НА ПРЕДЛОГ Министарства рударства и енергетике Влада Републике Србије усвојила је нову Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је предвиђено три пута више средстава за заштиту енергетски угрожених грађана, уместо досадашњих 1,3 милијарде динара за ову намену опредељене су четири милијарде динара. Уредбом су унапређени критеријуми како би што већи број грађана могао да оствари право на умањење рачуна.

НОВА УРЕДБА МИНИСТАРСТВА: Три пута више средстава за енергетски угрожена домаћинства, ево како да поднесете захтев

ФОТО: Д.Новковић

Осим права на умањење месечних обавеза плаћања електричне енергије и природног гаса, први пут је омогућено и умањење рачуна за топлотну енергију, од 40% до 60% рачуна у зависности од броја чланова домаћинства.

Подигнута је горња граница укупних прихода домаћинства, што ће већем броју домаћинстава омогућити погодност умањења рачуна. Осим категорија које су биле препознате претходном уредбом, право на статус угроженог купца сада имају и примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица. Нова Уредба предвиђа и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца без обзира на површину стамбене јединице. Важно је нагласити и да претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Свим овим изменама омогућено је да уместо досадашњих 68.000 домаћинстава повољности користи 191.000 најугроженијих домаћинстава. За ову намену у Предлогом буџета за 2023. годину опредељене су четири милијарде динара.

Захтев се као и до сада подноси јединици локалне самоуправе на основу места пребивалишта. Локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

У време светске енергетске кризе и свакодневног раста цена енергије и енергената, повећањем броја домаћинстава која имају право на умањење рачуна за електричну енергију, природни гас и топлотну енергију, држава пружа додатну превентивну заштиту најугроженијих грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 18:38

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ВЕЋ ОСАМ МЕСЕЦИ У БОЛНИЦИ: Од чега болује Мока Славнић - Вратила ми се вера у Бога, молим се у болничкој капели