КАМАТА ДОГУРАЛА ДО ПЕТ ОДСТО: НБС донела одлуку о повећању референтне каматна стопе за 50 базних поена

Б. Ца.

08. 12. 2022. у 18:39

НA седници, последњој овогодишњој, Извршни одбор НБС одлучио је да повећа референтну каматну стопу и девети пут заредом.

КАМАТА ДОГУРАЛА ДО ПЕТ ОДСТО: НБС донела одлуку о повећању референтне каматна стопе за 50 базних поена

Фото Танјуг

Сада је подигнута за 50 базних поена, и попела се на ниво од пет процената. У истој мери повећана је и стопа на депозитне олакшице - на 4 одсто, као и стопа на кредитне олакшице - на 6 процената.

Како је саопштено из централне банке, ова одлука је представља наставак пооштравања монетарних услова и утиче на ограничавање секундарних ефеката раста цена путем инфлационих очекивања и тиме доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције.

- Данашње повећање референтне каматне стопе представља њено девето узастопно повећање, закључно с којим је од априла ове године она повећана за укупно 400 базних поена - кажу у централној банци. - НБС ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности, у знатној мери доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру.

Како је из ИО НБС саопштено, економија Србије се и даље суочава са знатним трошковним притисцима из међународног окружења, иако има сигнала њиховог попуштања.

Наредна седница ИО на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 12. јануара.

Следеће недеље се очекује и повећање референтне каматне стопе Европске централне банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)