МАЛИ О ТРИ СТУБА БУЏЕТА ЗА 2023: Побољшање животног стандарда грађана, инвестиције и енергетика

Novosti online

17. 11. 2022. у 08:15

МИНИСТАР финансија Синиша Мали био је гост Јутарњег дневника на РТС-у у ком је говорио о буџету за 2023. годину, који ће се данас наћи на седници Владе Србије.

МАЛИ О ТРИ СТУБА БУЏЕТА ЗА 2023: Побољшање животног стандарда грађана, инвестиције и енергетика

Фото:Принтскрин/РТС

- Већ трећа година за редом, највећа је економска криза икада, ковид, па енергетска криза, поремећај у ланцима снабдевања, сукоб у Украјини... Све је то променило начин на који светска економија функционише. Мислим да се српска економија много боље носи са овом кризом него и много развијеније економије од нас. Ми ове године имамо стопу раста нашег БДП-а у првом кварталу 4,3 одсто, у другом 3,9, мало успоравање у трећем кварталу, али и даље смо позитивни, и даље растемо. Велики број земаља већ је ушао у рецесију. Посебно је важно да нам тржиште рада добро функционише, да грађани Србије знају да ми за првих 10 месеци имамо реалан пораст плата у привреди за три одсто, реалан пораст плата у приватном сектору за 5,4 одсто, 8,9 посто нам је стопа незапослености, да подсетим пре 10 година нам је стопа незапослености била 25,9 посто. И даље се добро држимо - казао је министар Мали.

"Сви порески приходи нам расту"

- Оно што је мени посебно важно, сви порески приходи нам расту, порез на добит, порез на доходак, порез на додатну вредност много бољи од очекивања. Наша економија и даље расте. Стога смо у буџету за наредну годину пројектовали раст прихода од 7,8 одсто - рекао је министар, који је посебно говорио о три стуба буџета за наредну годину, а то су побољшање животног стандарда грађана, инвестиције и енергетика.

Три стуба буџета

-  Имамо новца за повећање плата у јавном сектору, 12,5 посто, као што је председник обећао. Уз повећање минималца од 14,3 одсто, имаћемо просечну плату 720-730 евра наредне године. У буџету је новац и за повећање пензија, од 1. јануара 12,1 одсто, већ смо 1. новембра повећали за 9 одсто, дакле 20,8 одсто повећање пензија. Процентуално највеће до сада. Оно што је важно за привреду, настављамо са даљим растерећењем пореза на зараду, односно оптерећења плата, повећаћемо неопорезиви део дохотка на 21.712 динара, за један процентни поен укидамо доприносе за ПИО фонд на терет послодавца, то је укупан губитак прихода буџета 45 милијарди динара. У овом тренутку је борба за радна места. На такав начин ћемо додатно растеретити нашу привреду, омогућити послодавцима да задрже радна места. Са тим се добро носимо. Дошли смо до тога да смо сачували наше производне погоне, фабрике...

- Други стуб буџета су инвестиције, не одустајемо ни од једне инвестиције. Наставак великих капиталних, инфраструктурних пројеката у области саобраћаја, здравства, заштите животне средине, спорта… Упркос светској економској кризи не одустајемо од великих јавних улагања и настављамо да градимо Србију.

- Трећи стуб је енергетика, боримо се са енергетском кризом, и даље је терет кризе на држави - улагања у енергетски сектор, како кроз изградњу и обнову енергетске инфраструктуре, тако и за набавку свих врста енергената, јер желимо да грађани и привреда у сваком тренутку имају довољне количине струје, гаса, горива, угља… - истакао је министар.


"Буџет комбинација развојног и штедљивог"

- Буџет је комбинација развојног и штедљивог. Не постоји ништа у буџету што нам није потребно, с друге стране је развојни јер инвестирамо и даље у развој наше инфраструктуре. Планирани БДП је 67-68 милијарди евра. Србија је богатија, више се ради, више се производи - додао је Мали.

- Данас очекујем усвајање на седници Владе, сутра ће већ бити пред посланицима, имају 15 дана да га анализирају, 5. децембра очекујем да ће кренути расправа у Скупштини - навео је министар и рекао да настављамо са реформама.

- За сада макроекономски показатељи су нам добри - закључује министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (3)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало