ЕВРОПСКА СКЛАДИШТА ГАСА ПУНА: Цена плавог енергента пала испод нуле, танкери са 2 милијарде вредног ЛНГ немају где да истоваре робу

П. З. С. / ЦНН

28. 10. 2022. у 15:33

ЕВРОПА има више природног гаса него што зна шта да ради са њим. У ствари, толико да су спот цене накратко постале негативне раније ове недеље.

ЕВРОПСКА СКЛАДИШТА ГАСА ПУНА: Цена плавог енергента пала испод нуле, танкери са 2 милијарде вредног ЛНГ немају где да истоваре робу

Фото АП

Званичници су месецима упозоравали на енергетску кризу ове зиме, јер је Русија – некада највећи снабдевач природног гаса у региону – смањила снабдевање у знак одмазде за санкције које је Европа увела због своје инвазије на Украјину.

Сада су складишта гаса у ЕУ скоро попуњена, танкери који превозе течни природни гас (ЛНГ) стоје у реду у лукама, не могу да истоваре свој терет, а цене падају.

Цена референтних европских фјучерса природног гаса пала је за 20% од прошлог четвртка, и за више од 70% од када је достигла рекордну вредност крајем августа. У понедељак су холандске спот цене гаса за испоруку у року од сат времена — које одражавају услове на европском тржишту у реалном времену — пале испод 0 евра, према подацима Интерконтиненталне берзе.

Цене су постале негативне због „преопскрбљене мреже“, рекао је за Си-Ен-Ен Бизнис  Томас Марзец-Мансер, шеф аналитике гаса у Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

То је изузетно изненађујући преокрет догађаја за Европу, где су домаћинства и предузећа захваћена снажним порастом цене једног од њених најважнијих извора енергије током прошле године.

ТОПЛО ВРЕМЕ

Масимо ди Одоардо, потпредседник за истраживање гаса и ЛНГ у Wood Mackenzie, каже да је неуобичајено благо време у великој мери одговорно за драматичну промену у богатству.

-У земљама као што су Италија, Шпанија, Француска, видимо да су температуре и потрошња [гаса] ближе нивоима за август и почетак септембра, рекао је он за Си-Ен-Ен Бизнис. „Чак и у нордијским земљама, Великој Британији и Немачкој, потрошња је далеко испод просека за ово доба године“, додао је он.

Европска унија је такође изградила значајне резерве против било каквог даљег смањења снабдевања пуњењем складишта гаса близу капацитета. Складишта су сада попуњене скоро 94 одсто, према подацима Gas Infrastructure Europe. То је знатно изнад циљаних 80% које је поставио блок који треба да достигну до новембра.

-То је изузетно висок ниво, рекао је Ди Одоардо, напомињући да је максимални ниво складиштења у просеку износио 87% капацитета у последњих пет година.

Напори Европе да обезбеди што више горива уочи зиме изазвали су закрчење ЛНГ танкера у европским лукама, погоршано недостатком терминала за увоз ЛНГ.

Блок је повећао увоз ЛНГ-а из Сједињених Држава и Катара пошто је увоз природног гаса из Русије нагло опао.

Феликс Бут, шеф ЛНГ компаније за податке Вортекса, рекао је за Си-Ен-Ен Бизнис да чак 35 пловила или плута у близини лука у северозападној Европи и на Иберијском полуострву, или плови веома споро према њима, због недостатка могућности за складиштење.

Тим бродовима ће „вероватно требати још месец дана да пронађу складишта за свој терет“, рекао је он.
Заједно, они носе ЛНГ вредан око 2 милијарде долара, наводи Кплер, позивајући се на добављача података о енергетском тржишту Аргус Медиа.

ВЕЋЕ ЦЕНЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Упркос недавном паду, на око 100 евра (100 долара) по мегават сату европске фјучерсе природног гаса су и даље 126 одсто изнад онога што су биле прошлог октобра, када су економије почеле да се поново отварају након пандемијских блокада и када је потражња скочила.

Цене би могле поново нагло да порасту у децембру и јануару како време постане хладније, што би подстакло неке од тих танкера да чекају на мору још неко време пре него што уђу у луку да се истоваре, рекао је Бут.

И упркос чињеници да је руски удео у укупном увозу гаса у Европу пао са 40% на само 9%, регион би могао бити у тешком положају следећег лета јер покушава да попуни своје залихе пре следеће зиме.

Очекује се да ће цене достићи 150 евра (150 долара) по мегават-сату до краја 2023. године, рекао је Бил Ведерберн, економиста за трговину робому у Капитал економикс.

-Пуњење складишта уочи следеће зиме захтеваће од ЕУ да увезе још више ЛНГ-а, јер постоји потреба да се замени изгубљени увоз руског гаса за целу годину - рекао је он за Си-Ен-Ен Бизнис.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (2)

НОЋНА МОРА: Оставила је отворен прозор - у кревету је дочекао језив призор (ФОТО)