"ЕРА ЈЕФТИНЕ ХРАНЕ ЈЕ ГОТОВА": Економски стручњаци најављују додатни раст цена наредне године

Novosti online

20. 09. 2022. у 12:33

ТОКОМ наредне године се очекује додатни раст цена пшенице од 7,2 одсто и кукуруза од 4,6 одсто. Око 153 милиона тона хране у Европској унији се баци сваке године, што је више од количине хране коју ЕУ увози, а само количина неискоришћене пшенице у ЕУ једнака је отприлике половини украјинског извоза, наводи се у студији организације “Фидбек ЕУ”.

ЕРА ЈЕФТИНЕ ХРАНЕ ЈЕ ГОТОВА: Економски стручњаци најављују додатни раст цена наредне године

Широм Европе све више расту цене хране, Фото Shutterstock

- У време високих цена хране и кризе трошкова живота, скандал је да ЕУ баца више хране него што увози. ЕУ сада има огромну прилику да постави правно обавезујуће циљеве за значајно смањење расипања хране од фарме до тањира до 2030. године, како би се ухватила у коштац са климатским променама и побољшала безбедност хране - изјавио је Франк Мекилсен, аутор студије.

Глобалне цене хране прошлог месеца биле су осам одсто веће него прошле године, према подацима Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО), делимично изазване ратом у Украјини.

Цене пшенице, кукуруза и соје су ове године чак надмашиле рекорде постављене на врхунцу светске финансијске кризе 2008. године.

Абдолреза Абасиан, аналитичар тржишта житарица и бивши виши економиста ФАО, рекао је да је ера јефтине хране завршена и да ће цене вероватно остати високе, чак и након што се рат Русије и Украјине оконча.

- Због енергетске ситуације, ситуације са ђубривом, безбедоносне кризе у свету и климатских промена, морамо да прихватимо чињеницу да цене хране никада више нећемо видети на нивоу од пре једне деценије, мораћемо се навићи на то - рекао је он.

Очекује се да ће Брисел касније ове године изнети предлог за прве правно примењиве циљеве у свету за сузбијање расипања хране, а 43 зелене непрофитне организације подржале су позив ЕУ за смањење отпада за 50 одсто до 2030. године.

Ипак, све земље ЕУ су се већ раније обавезале да ће преполовити расипање хране у оквиру циљева одрживог развоја Уједињених нација. Међутим, 10 година од таквог договора нису постигли много, па њихове економије и даље стварају невероватно велике количине отпада од хране, преноси "РТЦГ".

Брисел најављује нове законске мере за смањење отпада дуж целог ланца снабдевања храном, укључујући производњу, прераду и прехрамбене услуге.

Још увек нису објављени званични подаци ЕУ за отпад хране на фармама у 2020. години, а студија је користила прорачуне из индекса отпада од хране Програма УН за животну средину и студију Светског фонда за дивљину из 2021. године.

Процењује се да се 20 одсто производње хране у ЕУ губи сваке године, у вредности од 143 милијарде евра. Овај отпад је одговоран за најмање шест одсто укупних емисија гасова стаклене баште.

У студији се закључује да ће рат у Украјини додатно закомпликовати стање на тржишту, јер се током наредне године очекује додатни раст цена пшенице од 7,2 одсто и кукуруза од 4,6 одсто.


БОНУС ВИДЕО: Руска моћ на војној вежби "Восток 2022"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (2)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији