ЛАКША ЗИМА УЗ ПОПУСТЕ НА СТРУЈУ: Држава увелико припрема план стимулације штедње електричне енергије који би важио од ове јесени

Б. Царановић

29. 08. 2022. у 09:00

ГРАЂАНИ који буду штедели струју ове зиме, биће награђени.

ЛАКША ЗИМА УЗ ПОПУСТЕ НА СТРУЈУ: Држава увелико припрема план стимулације штедње електричне енергије који би важио од ове јесени

Држава ће помоћи штедљивима, Фото А. Станковић

Према најавама председника Србије Александра Вучића, у току је израда плана по којем би сви који смање потрошњу електричне енергије у односу на исти месец прошле године, могли да очекују велике попусте на својим рачунима. Да би се избегле рестрикције струје, а држава уштедела новац за куповину драстично скупљих киловата из иностранства, одлучено је да се разради овај план који би требало да буде обнародован за месец дана.

Председник није прецизирао колики попусти очекују штедљиве потрошаче, али је судећи према примеру који је навео - да ће рачун од 4.000 за штедишу бити 3.000 динара - могуће је да би се могло рачунати и на 25 одсто попуста на рачуне већ од октобра. Просечан рачун за струју у Србији је око 3.500 динара, па би се уз попусте, могло очекивати и олакшање за кућни буџет, нарочито што од 1. септембра киловати поскупљују за 6,5 одсто. Према прорачуну Агенције за енергетику, просечна цена киловат-сата биће 8,144 динара, без пореза.

Како се процењује, просечна потрошња струје наших домаћинстава са двотарифним бројилом је 400 киловат--сати. Рачуница показује да ће са накнадама и порезима рачун од септембра бити већи за 231 динар. Они који се греју на ТА пећи и троше око 1.600 киловат-сати - плаћаће 757 динара.

Економисти објашњавају да када се поскупљењу електричне енергије дода и акциза од 7,5 одсто и 20 одсто на име ПДВ, коначно поскупљење које ће грађани осетити биће око осам процената. Ако би штедљивом потрошњом, грађани били награђени попустом, поскупљење струје можда не би ни осетили.

Проблем је што, како статистика показује, електричну енергију трошимо нерационално, па овај скуп ресурс расипамо. Да рационалним коришћењем и без улагања може да се уштеди

Фото архива

10 одсто, са малим улагањима до 20 одсто, а са већим улагањима потрошња може да се преполови, сматра професор Машинског факултета у Београду Милош Бањац.

- Србија троши три-четири пута више енергије од европског просека. Када је реч о домаћинствима, највише енергије се користи за грејање, око 60 одсто, а многи грађани живе у објектима који нису топлотно изоловани нити имају фасаду - изјавио је овај стручњак.

Према његовим речима, највећи потрошач струје у домаћинству је бојлер, који троши око девет одсто енергије, затим шпорет, фрижидер, клима-уређаји. Сматра да се управо на овим апаратима највише може уштедети. Када је реч о грејању просторија, сваки степен више значи потрошњу седам одсто више енергије, а када је у питању хлађење, неопходно је потрошити додатних четири процента струје.

Према речима Јелице Путниковић, уреднице портала "Енергија Балкана", одговорни потрошачи струје и даље ће се трудити да је не расипају, али се ове зиме не може очекивати мањи број оних који ће се грејати управо на електричну енергију.

- С обзиром на прескупе цене дрвета и папрени пелет, може се претпоставити да ће бити и више оних који ће се ове зиме грејати на струју - сматра Путниковићева.

- Подржавам штедњу грађана, али сматрам да ће држава много више постићи укидањем декоративне расвете институција, посебно уколико ове зиме не буде постављала новогодишње украсе. Туристи који у Београд долазе, пре свега због услуге за коју плаћају много мање него у другим европским градовима, не посећују главни град само због новогодишње расвете, иако она доприноси угођају.

РАЧУНАР КАО ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИР

ЧАК и мали потрошачи, ако се нерационално користе, могу да буду такозвани енергетски вампири, како их стручњаци називају. Ту спадају компјутер и телевизор, који ако су непрекидно укључени постају велики потрошачи киловата. Њиховим искључивањем из утикача, месечна уштеда је и до пет одсто енергије.

РАСВЕТА

ЗГРАДЕ Владе Србије, Председништва и Министарства финансија, Палате Србије већ су неколико дана у мраку, у складу са одлуком Владе да се на институцијама у престоници искључи ово декоративно осветљење. Сличну меру штедње примениле су и друге земље у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЛУДИЛО ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

''ЛУДИЛО'' ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске одиграће данас свој први меч у групној фази Европског првенства, меч је на програму од 21 час, а ''лешинари'' и ''делије'' су већ почеле са акцијама пошто су успели Енглезима да одузму заставе.

16. 06. 2024. у 12:38

Коментари (1)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!