МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Novosti online

16. 08. 2022. у 21:23

ВЛАДА Северне Македоније усвојила је 16. августа сет задужења државним и јавним институцијама и препорука грађанима и привреди за штедњу струје, који ће се примењивати од 1. септембра ове до 31. марта наредне године.

МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Фото: Shutterstock

- Циљ који треба постићи је смањење потрошње енергије за 15 одсто у поређењу са истим месецом претходне године - рекао је министар економије Крешник Бектеши, а преноси "Радио Слободна Европа".

Он је истакао је да су прогнозе да Северну Македонију, регион и Европу очекује једна од најтежих зима на енергетском плану и да је његово министарство направило сет препорука и задужења како би "лакше поднели период који нас чека и како би имали несметано снабдевање електричном енергијом и њено ефикасно кориштење".

Рекао је да су тим пакетом названим "Уштеда струје за безбедну зиму" за домаћинства и предузећа дате само препоруке којих се треба придржавати како би се уштедела електрична енергија, док су за установе предвиђене посебне обавезе и казне ако план не буде испуњен.

Према речима Бектешија, препоруке, упутства и дужности деле се у неколико категорија, пре свега, у зависности од тога да ли су у питању домаћинства, предузећа или просторије јавних објеката у државној својини (министарства, агенције, органи државне управе, државна предузећа, општине и град Скопље).

Међу бројним препорукама је и она да грађани воду у бојлеру греју само када им је то потребно и по могућности у вријеме ниске тарифе, током ноћи.

Препоручено је и да машине за веш и суђе користе само кад током јефтиније тарифе, као и да се искључују сијалице у просторијама када у њима не бораве дуже време, као и да се компјутер угаси после рада и да искључују пуњачи за мобилне.

Грађанима и компанијама је препоручено, а јавне и државне институције су обавезане да у сезони хлађења температура клима-уређаја не треба бити нижа од 27 степени, а у грејној сезони не виша од 20 степени.

Државним и јавним институцијама је наложено да не користе осветљење у унутрашњим просторијама и канцеларијама у јавним зградама у периоду када има довољно дневне светлости.

Једна од обавеза је и да се од 1. септембра искључи декоративна расвета на фасадама свих јавних објеката и споменика културе, а дата су и бројна упутства како да се побољша изолација објеката.

Општине и Град Скопље требају да направе распоред, тако да се на пола улица и булевара гаси јавна расвета, наизменично, на један дан, а Јавном предузећу Путеви да одмах почне са смањењем осветљења на државним путевима до минималног безбедног обима.


БОНУС ВИДЕО: НАЈБОЉИ У КЛАСИ: Три „Супер пуме“ стижу у Србију
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)