СЕРИЈАЛ "НОВОСТИ" (5) : НИСМО СПРЕМНИ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ - Србија је прошле године од поплава бранила 1,7 милиона хектара земљишта

Е. В. Н.

21. 08. 2022. у 10:30

СПОРО или никако се спремамо за климатске промене. Глобално загревање, промене климе осећају се и код нас.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ (5) : НИСМО СПРЕМНИ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ - Србија је прошле године од поплава бранила 1,7 милиона хектара земљишта

Или суше или поплаве, Фото АП

Сведоци смо да се сваке године дешавају катастрофалне поплаве, бујице и несносне суше.

Зато је, како сматрају стручњаци, неопходно направити противпоплавну заштиту, али и повећати површине које се наводњавају.

У Србији је прошле године поплављено више од 14.000 хектара земљишта. Званични подаци Републичког завода за статистику показују да је наша земља у 2021. од поплава бранила 1.763.946 хектара, што је за 11,7 процената више него у 2020. години.

Фото Танјуг

Скоро 68,3 процента брањене површине од поплава чини коришћено пољопривредно земљиште. Површинске воде поплавиле су 14.072 хектара, од чега је половина обрадива површина. У сливу Мораве под водом је било 3.150 хектара ораница. И у сливу Дунава је била поплављена пољопривредна земља.

- Слив Дунава са 1.670.000 хектара има највећу површину обухваћену системом за одводњавање - рекао нам је Бранислав Гулан, агроаналитичар.

- Следе слив Саве, са 427.000 и Мораве, са 275.000 хектара. За наводњавање је у 2021. захваћено 92.574 метара кубних воде, што је за 33,9 одсто више него у претходној години.

Највише воде црпело се из водотокова 84,3 процената, док су преостале количине захваћене из подземних вода, језера, акумулација и из водоводне мреже.

Према речима Гулана, најзаступљенији тип наводњавања био је орошавањем. Од укупне наводњаване површине, орошавањем се наводњавало 91,8, капањем осам, а површински се наводњавало свега 0,2 одсто површине.

Србија, сматра Гулан, не дочекује спремно климатске промене и временске непогоде.

Анализе за нашу земљу показују и да су средње годишње температуре од 1998. до 2017. године порасле за 0,5 - 1,5 степени Целзијуса. Посебно изражен тренд загревања уочава се од 2008. до 2017. године. Промене климе довеле су и до промена у сезонској прерасподели у интензитету падавина. Број дана у екстремним падавинама последњих година повећао се за више од два пута, у односу на просечне вредности до XX века. Поремећен режим падавина, узрокује све већи ризик од поплава током пролећних и јесењих месеци, али и све већи ризик од суша током лета.

Развој система за наводњавање у нашој земљи одвија се врло споро. Пре осам година Србија је потписала споразум са Развојним фондом Абу Дабија, узела кредит од 100 милиона долара, како би развила системе за наводњавање. Па тако, уместо да расту површине које се заливају, сваке године губимо милионе због суше.

Прва фаза овог пројекта је завршена, а друга је при крају. До сада је уређена каналска мрежа и објекти на двонаменским системима "Међа", "Итебеј I", "Јанков мост I и II" и "Речеј", изграђена је црпна станица "Јегричка", "Песир" и "Калоча". Сређена је каналска мрежа и објекат на регионалним подсистемима "Нова Црња - Житиште", "Тиса-Палић", "Кикинда" и "Мали Иђош".

ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ

РАДОВИ на ревитализацији Великог бачког канала код Сомбора, започети су крајем септембра 2021. године, узводно од Апатинског моста и обухватиће деоницу од 820 метара.

Ревитализацијом ове деонице Великог бачког канала биће омогућен двоструко већи протицај воде од садашњег, што ће даље обезбедити сигурно снабдевање водом свих корисника, али и ефикасније одводњавање пољопривредног земљишта, објаснио нам је Бранислав Гулан, агроаналитичар. Вредност радова је око 50 милиона динара, а заједнички их финансирају Покрајински секретаријат за пољопривреду, ЈВП "Воде Војводине" и локална самоуправа.

Крај

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

УШТИПЦИ БЕЗ КВАСЦА: Са сиром и сусамом, мекани као јастук - савршени за доручак (ВИДЕО)