И ОДВАЈАЊЕ ОТПАДА СТВАРА РАДНА МЕСТА: Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији

Д. Ст.

01. 07. 2022. у 09:00

СРБИЈА апсолутно може да се приближи стандардима Европске уније када је у питању одвајање комуналног и кућног отпада! Ово за "Новости" каже шеф делегације ЕУ у нашој држави Емануеле Жиофре.

И ОДВАЈАЊЕ ОТПАДА СТВАРА РАДНА МЕСТА: Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији

Фото Танјуг

- Српски стандарди, као и стандарди ЕУ захтевају одвајање отпада. Први циљ ЕУ је да се рециклира 50 одсто комуналног отпада. Са рециклажом кућног отпада на једва два процента и комуналним отпадом (укључујући и комерцијални отпад) на 15 одсто има простора за унапређење, али то сада исправно почиње у Србији, каже амбасадор Жиофре.

Колико пројеката сличне природе је подржала ЕУ у Србији и шта очекујете од Пројекта за сепарацију кућног отпада у 4 региона Србије, који сте ви отворили почетком јуна у Сремској Митровици?

- Овај пројекат је прва иницијатива за рециклажу овог обима у Србији коју финансира ЕУ или било ко. Можда ће бити прва ове врсте међу земљама кандидатима за чланство у ЕУ у региону. ЕУ и земље чланице ЕУ су у прошлости сарађивале са бројним локалним српским властима на мањим пилот-пројектима, али очекују да ће у будућности бити акције већег обима.

Да ли верујете у успех овог пројекта и да ли може да се спроведе на територији целе Србије?

- Да. Свесни смо да велике промене нису лаке, али све земље чланице ЕУ и многе друге земље широм света су то учиниле и верујемо да ће то учинити и Србија.

Ако пројекат успе и када се промени понашање грађана, да ли је планирана подршка за монетизацију прикупљеног отпада који се може рециклирати? Да ли ће то бити препуштено тржишту или се може изградити сарадња на овом пољу и са ЕУ?

- Ово зависи од даљих стратешких избора које доноси влада. Ако четири региона укључена у овај пројекат подигну рециклажу у домаћинствима на 15 одсто, то би значило да ће додатних 30.000 тона материјала годишње ићи на српско тржиште рециклаже. Тржиште би требало да створи нове могућности, нова радна места у Србији за прераду тог материјала. ЕУ је ангажована и спремна је да настави да подржава Србију у сектору управљања отпадом.

Колико сте задовољни испуњавањем обавеза Србије као кандидата за пуноправно чланство у ЕУ када је у питању заштита животне средине?

- Мислим да је питање више шта Србији доноси процес европских интеграција, какву директну корист од тога имају грађани Србије и како Србија активно и искрено учествује у томе. И наравно како ће Србија даље имати користи од пуноправног чланства у ЕУ у тренутку приступања. Што се тиче заштите животне средине, али и свих других сектора, ЕУ сваке године објављује "годишњи извештај" у којем се сагледава ниво усклађености законодавства, квантификује постигнути напредак и предлажу препоруке.

Прошлогодишњи извештај о животној средини и клими (поглавље 27) наводи да је "Србија постигла одређени ниво припремљености у области животне средине и климатских промена. Прошлогодишње препоруке остају у великој мери на снази. Србија би требало да знатно појача амбиције ка зеленој транзицији и фокусира се на израду амбициозног националног енергетског и климатског плана на транспарентан начин и почне да спроводи план. Поред тога, Србија треба да интензивира рад на примени и спровођењу, као што је обезбеђење стриктног поштовања правила о процени утицаја на животну средину, затварање депонија неусклађених са законом, повећање улагања у смањење отпада, сепарацију и рециклажу, побољшање квалитета ваздуха и воде, укључујући постепено избацивање угља, интензивирање прекограничне сарадње. И на крају, Србији је потребно да унапреди административне и финансијске капацитете централне и локалне власти, а нарочито у агенцији за заштиту животне средине и еколошким инспекцијама.

ВИСОК НИВО СВЕСТИ ГРАЂАНА

Шта је по вашем мишљењу кључно за подизање свести код грађана Србије о значају рециклаже?

- Верујемо да већ постоји висок ниво свести грађана Србије о значају рециклаже. Део пројекта одвајања кућног отпада укључивао је свеобухватно истраживање у 17 градова и општина и показало да је 94 одсто становника свесно.

Кључно је, сматрамо, омогућити грађанима да предузму акцију. Прелазак са "свесности" на "акцију" је често велики корак за све нас. Зато овај пројекат подржава локалне власти да раде са грађанима како би преузели контролу над рециклажом у домаћинствима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)