РУСИЈА ИМА НАЈУСПЕШНИЈУ ВАЛУТУ НА СВЕТУ: Рубља на најјачем нивоу према долару од 2015. године

Танјуг

29. 06. 2022. у 11:43

РУСКА рубља је ојачала данас према долару, достижући највиши ниво у последњих седам година од близу 50 рубаља за долар, први пут од маја 2015. године.

РУСИЈА ИМА НАЈУСПЕШНИЈУ ВАЛУТУ НА СВЕТУ: Рубља на најјачем нивоу према долару од 2015. године

Фото Shutterstock

Рубља је ове године постала најуспешнија валута на свету на новчаним берзама, подржана мерама - попут забране руским домаћинствима да повлаче девизну штедњу из банака - које су предузете за заштиту руског финансијског система од западних санкција уведених после отпочињања војне акције Москве у Украјину 24. фебруара.

Рубља је порасла према долару за више од 3,0 одсто на 50,22 рубље за долар на Московској берзи на трговању до 7.24 часова по средњоевропском времену, а претходно је достигала курс од 50,01, извештава Ројтерс.

Руска валута је такође ојачала у односу на евро за 3,0 процента на 52,89, први пут од априла 2015.

Пре почетка руске војне операције у Украјини, рубља се трговала на нивоу од око 80 рубаља за долар и 90 рубаља за евро. Рубља се тада трговала у слободном режиму, без подршке мера контроле капитала, и трпела је притисак због страха од санкција.

Јака рубља смањује приходе Русије од извоза робе за доларе и евре, а потпредседник владе Андреј Белоусов је овог месеца рекао да би индустрији погодовало ако би њен курс пао на између 70 и 80 рубаља за долар.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РАКЕТНОГ СИСТЕМА "УРАГАН": Погледајте снимке Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)