РАДО СРБИ ИДУ У БАЊЕ И НА ПЛАНИНЕ: Летовање у нашој држави скупље за више од 15 одсто у односу на прошлу годину

Ј. Субин

28. 05. 2022. у 13:00

СРБИЈА ће и ове године бити изузетно атрактивна дестинација, нарочито за домаће госте. Странци се полако враћају, али и даље недостају велике групе које су долазиле пре пандемије.

РАДО СРБИ ИДУ У БАЊЕ И НА ПЛАНИНЕ: Летовање у нашој држави скупље за више од 15 одсто у односу на прошлу годину

Г.Шљивић

 За сада је резервисано неких 50 одсто хотелских капацитета, а очекује се да ће летовање у домовини бити скупље за најмање 10 до 15 одсто него прошле године.

- Многа места увелико се спремају са новим туристичким садржајима, као што су Врњачка Бања, Дивчибаре, Копаоник и Златибор - испричао нам је Георги Генов, директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије.

- Најатрактивније дестинације су Врњачка Бања, Сокобања, Пролом Бања и Луковска. Велико је интересовање и за планине. Ове сезоне појављују се нове дестинације, више за излетнички туризам и тамо где има мало приватног смештаја. То су Кучево, источни део Србије, Коштунићи.

Према речима Генова, цене ће углавном бити на прошлогодишњем нивоу, али може се очекивати поскупљење од 10 до 15 одсто. Интересовање је добро. Највећи пик се очекује у другој половини јула и у августу. Тада долази доста наших људи из дијаспоре.
- За сада нема великих група странаца, још се нису вратили - објаснио нам је Генов. - Све су појединачни доласци. Тако да се ослањамо и ове године највише на домаће госте. Ванпансионска потрошња креће се, за хотелске госте, од 70 до 80 евра дневно. На храну, сувенире, атракције.


Просечне цене аранжмана у хотелима, широм Србије, иду од 60 до 120 евра дневно. То су хотели са четири звездице. Када је реч о најму апартмана, за Златибор треба издвојити од 15 до 200 евра дневно. Цене за изнајмљивање вила иду и до неколико стотина евра днево. За Дивчибаре треба издвојити од 10 па до 500 евра дневно. Најјефтније су собе, а најскупље луксузне викендице.


Планина Тара, последњих година све је атрактивнија за одмор у Србији. Ноћење у собама кошта од 15 евра. Апартмани су од 25, а од 150 евра најам вила. Сличне цене су и по српским бањама. 

И градови траже своју шансу


ОВОГ лета очекује се да ће у већим градовима Србије бити за 15 одсто више гостију него прошле године. С обзиром на то да су градови, током пандемије, највише "пропатили", ово је и те како охрабрујућа вест, сматра Генов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа