ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ Мали: Договорено да Србија складишти 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској

Novosti online

25. 05. 2022. у 10:27

МИНИСТАР финансија Синиша Мали састао се јутрос у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, а тема састанка била је актуелна енергетска ситуација и обезбеђивање Србији капацитета за складиштење гаса у Мађарској.

ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ Мали: Договорено да Србија складишти 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској

Фото: Принтскрин/ mali_sinisa

- Најпре да вам честитам избор, да вам пожелим четири успешне године. Управо нам је тема била на који начин да сарађујемо више и боље, нама је Мађарска трећи спољнотрговински партнер, иза Немачке и Кине. Желим да вам захвалим на подршци коју нам дајете по свим важним питањима. Велика и важна вест за грађане Србије, обезбедили смо 500 милиона кубних метара складишта за складиштење гаса, то ће обезбедити стабилност снабдевања гаса током наступајуће зима. То складиште кренућемо да пунимо до краја јуна. Три милиона кубних метара гаса моћи ћемо да повлачимо већ у октобру, шест милиона у новембру, шест у децембру, по шест у јануару и фебруару и три милиона кубних метара гаса у марту -  казао је Мали након састанка.

- У потпуности ћемо имати обезбеђено снабдевање гасом у наредном периоду, што је за нас приоритет. Грађани могу да буду мирни и спокојни. Транзит гаса тече несметано из Србије ка Мађарској и обрнуто - додао је Мали.

- Друга тема која је данас била на столу јесте сарадња између наше електропривреде и компаније НВМ из Мађарске. Ту постоји читав низ разних пројеката које смо идентификовали - улагања у ОИЕ, заједнички наступ када је набавка електричне енергије на тржишту у питању... Мислим да смо сви свесни велике енергетске кризе у свету, неизвесности и великих проблема са којима се све земље суочавају. Оно што је за Мађарску и Србију важно - схватили смо једно, а то је да смо заједно много јачи и много способнији не само да добијемо добру цену енергената, јер данас је цена мање важна, него да обезбедимо сигурно снабдевање тим енергентима - рекао је Мали.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешког пријатељства две земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛА ЈОКИЋ ПРОГОВОРИО О РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СРБИЈЕ! Најпре о Мундобаскету, а онда и главна тема: Олимпијске игре Париз 2024!