МАРКО ДАНОН О НОВОЈ ФИСКАЛИЗАЦИЈИ: Овако се сузбија сива економија и нелојална конкуренција

Novosti online

25. 05. 2022. у 09:41

О ЗНАЧАЈУ нове фискализације и њеним ефектима данас је говорио и Марко Данон из НАЛЕД-а, који је истакао да су се они десет година залагали за увођење новог облика онлајн дигиталне е-фискализације, која може да допринесе сузбијању сиве економије, како би српска привреда у целини, ухватила технолошки корак са другим земљама у Европи.

МАРКО ДАНОН О НОВОЈ ФИСКАЛИЗАЦИЈИ: Овако се сузбија сива економија и нелојална конкуренција

Фото: Принтскрин/ Novo Jutro

- Сличан облик фискализације уведен је  у многим европским земљама, па и у нашем окружењу, рецимо у Хрватској 2013. године. Дакле, већ десетак година постоји сличан систем који је сада уведен код нас. Мислим да је акценат овог система у томе што сада у реалном времену Преска управа може да прима огромне количине података широм наше земље у реалном времену. То даље значи да се у ПУ акценат ставља на анализу података који пристижу, на основу којих се утврђују законитости како би се у одређеном сектору, у одређеном региону, граду, делу дана и сл. увео ред. То значи и да значајнија одступања од законитости онда узрокују изласке на терен. Примера ради, у Хрватској, пре него што су увели овакав систем, изласци на терен ПУ утврђивали су неправилности у проценту од 10 одсто, а након увођења модернијег система, тај проценат је увећан на 60 одсто. То значи да су ПУ широм света, које спроводе овакав систем ефикасније, јефтиније и брже проналазе неправилности- рекао је Данон гостујући на телевизији Пинк.

 
Он је закључио да је ово значајно за привреду која легално послује и да се тиме знатно сузбија сива економија и нелојална конкуренција, што даље значи и бољу наплату пореза за државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)