КАТАНАЦ НА 143 ФИРМЕ ЗБОГ КАСЕ: За готово две недеље порески инспектори укупно контролисали 760 обвезника

С. БУЛАТОВИЋ

23. 05. 2022. у 08:00

ШАНСА да се заобиђе порез, макар онај на додату вредност, сада је далеко мања. Пред порезницима су сви рачуни откуцани у Србији и то у моменту издавања. Изузетак су трговци које је "издао" интернет, па њихови подаци стижу када се поново успостави веза. Инспектори сада пажљиво планирају контроле и обилазе оне најсумњивије. Током непуне две недеље маја, од 5. до 17, обишли су 760 обвезника, а због неиздавања новог фискалног рачуна затворили су њих 143.

КАТАНАЦ НА 143 ФИРМЕ ЗБОГ КАСЕ: За готово две недеље порески инспектори укупно контролисали 760 обвезника

Фото Н. Скендерија

Обавезу коришћења нових уређаја фирме имају од почетка маја. Од тада је у примени нови закон који прописује да је предмет фискализације промет добара и услуга на мало.

- У циљу провере примене новог закона, Пореска управа је у периоду од 5. до 17. маја, спровела контроле код пореских обвезника који имају обавезу евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја, на подручју целе Србије - кажу у Пореској управи. - У поменутом периоду пореске контроле су биле усмерене на пореске обвезнике који су Пореској управи пријавили пословни простор, остварили право на државне субвенције за куповину новог електронског фискалног уређаја, а нису аплицирали за безбедносни елемент или су остварили право на државне субвенције, преузели безбедносни елемент и издали само један фискални рачун. Вршене су и контроле пореских обвезника који су у потпуности прешли на нови модел фискализације и користе нове електронске фискалне уређаје. Укупно је обављено 760 контрола. Мере привремене забране обављања делатности, због неиздавања електронског фискалног рачуна изречене су у 143 објекта.

Забрана обављања делатности се увек први пут изриче на 15 дана. Уколико се у року од 24 месеца поново утврди неправилност, онда се катанац ставља на 90 дана. Ако се неправилност још једном понови, локал се затвара - и на годину дана. Законом о фискализацији прописане су и новчане казне. Поред мере привременог затварања објеката, истичу порезници, против одговорних су поднете и прекршајне пријаве код надлежних судова.

- У Контролном центру Пореске управе, омогућен је увид у све пословне објекате на територији Србије, који су дужни да издају рачуне према новом Закону о фискализацији - истичу порезници. - Приказ је омогућен до најситнијих детаља, од нивоа округа, градова и насеља, до улица и тачне локације где порески обвезници врше своју пријављену делатност. Подаци са фискалних рачуна издатих према новом моделу се у реалном времену сливају у Контролни центар и јасно су видљиви Пореској управи. Обрадом примљених података, применом аналитичких модела анализе ризика, омогућено је ефикасно праћење и контрола пореских обвезника код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза. Истовремено, ревносни обвезници фискализације ће бити поштеђени непотребних контрола.

Привредници, с друге стране, истичу да се сусрећу са техничким проблемима. Некима су каснили наручени уређаји, па су првих дана примене закона објекте - затворили.

МАЛИ: ДРЖАВА ЗАДОВОЉНА

МИНИСТАР финансија Синиша Мали недавно је поновио да је веома задовољан резултатима.

- Нови систем омогућава Пореској управи да комуницира у стварном времену и то је велики алат у борби против сиве економије - истакао је Мали. - Ако желимо уређену Србију, онда за то треба да се боримо. У свакој земљи се порез плаћа и то је наш посао који морамо да спроведемо до краја. Теренска контрола усмерена је и на угоститељске објекте, фризерске салоне, све који су обухваћени и по старом и по новом систему.

РЕКОРД - 11 МИЛИОНА РАЧУНА

ПРЕМА подацима којима располаже Пореска управа, 11 милиона издатих фискалних рачуна у току једног дана је највећи број забележен од почетка примене новог Закона о фискализацији.

Према очекивањима, највише трансакција је извршено у највећим градовима Републике - Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу као и у другим, већим градским целинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА ЈЕ ПУТИН ЖЕНА Стигао одговор из Кремља после Џонсонове изјаве