"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Следеће недеље кључан разговор Путина и Вучића - битка за што бољу цену гаса за Србију

Новости онлине

21. 05. 2022. у 09:09

ПРЕДСЕДНИЦИ Руске Федерације и Србије Владимир Путин и Александар Вучић имаће следеће недеље телефонски разговор који ће бити пресудан када је реч о гасном аранжману између две државе - сазнају "Новости".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Следеће недеље кључан разговор Путина и Вучића - битка за што бољу цену гаса за Србију

Фото Инстаграм

Како преносе наши добро обавештени извори, од исхода овог разговора зависиће колику цену за плаво гориво ће убудуће плаћати наша држава и на колико ће уговор бити орочен.

Актуелни десетогодишњи аранжман истиче 31. маја и начелни преговори двеју страна на нивоу компанија су започети, али се очекује да двојица државника ставе печат и да прецизирају услове под којима ће Србија добијати плин пред једну од најнеизвеснијих зима у последњих неколико деценија, имајући у виду да свет потреса јака енергетска криза због рата у Украјини и санкција које је против Москве увео Запад.

То овом разговору даје додатну тежину, јер је Београд с једне стране притешњен отвореним захтевима европских земаља и САД да се придружи казненим мерама против Русије, а с друге стране наша држава је стопроцентно зависна од гаса који стиже из највеће државе света.

Зато је пред првим човеком Србије изузетно важан разговор који може да има и политичке и економске последице по нашу државу. Подсетимо, Србија је до сада стратешки важан енергент плаћала по цени од 270 долара за 1.000 кубика. Процене су да је такав аранжман немогуће задржати, имајући у виду енорман скок цена плавог горива на светским берзама.

Опет, наша страна се нада да Руси неће прибећи екстремној варијанти по којој бисмо гас плаћали између 900 и 1.000 долара за 1.000 кубика што би било погубно за нашу индустрију. И управо у том пажљивом одмеравању економских и геополитичких разлога, као на апотекарској ваги, јесте деликатност Вучићеве позиције пред веома важан разговор са лидером из Кремља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)