ИНТЕРВЈУ Василис Кикиљас, министар туризма Грчке: Код нас ће се Срби увек осећати као код своје куће

Ј. СУБИН

21. 05. 2022. у 10:00

СРПСКИ тур-оператори процењују да би више од 900.000 људи из ваше земље могло да летује у Грчкој ове године. То је повећање у односу на прошлу годину. Срећни смо због тога. Волимо Србију и волимо Србе. То је познато већ деценијама. Наше везе, култура, религија, спорт и бизнис. Због свега тога дивно је угостити туристе из Србије. У Грчкој они увек треба да се осећају као код куће.

ИНТЕРВЈУ Василис Кикиљас, министар туризма Грчке: Код нас ће се  Срби увек осећати  као код своје куће

Фото З. Јовановић

Овако за "Новости" прича министар туризма Грчке Василис Кикиљас. Како каже, сасвим је природно што се Срби осећају као код куће кад оду у Грчку, јер и они када дођу у Србију имају исти тај осећај.

* Грчка је укинула мере, каква су очекивања од овогодишње сезоне?

- Као што сте видели, од 1. маја, Срби могу да путују у Грчку само уз пасош и велики осмех. Нема протокола, дигиталних пасоша, брзих тестова, PCR или потврде да ли сте вакцинисани или не. Желимо да угостимо наше пријатеље без икаквих проблема. Од 1. јуна нема маски у хотелима, ресторанима и клубовима. Али и то је део године када су сви већ напољу. Имамо прелепа острва, дивну и велику обалу, али и у континенталном делу може да се добије јединствено искуство.

* Какве цене могу да очекују ове године гости из Србије?

- Енергетска криза је погодила све земље, па и нашу. Можда ће неке цене бити подигнуте, али нешто ће бити и јефтиније у односу на прошлу годину. Из разлога што се приватни сектор стално такмичи, јер хоће да привуче много више туриста и путника, па мора да спусти цену. Подржали смо финансијски туристички сектор. И сада подржавамо Грке и фирме. Туристи из Србије не треба да брину, већ да путују са породицом и децом у Грчку. Имају велику могућност и избор, за сваки новчаник. Има високог туризма, хотела са пет звездица, али и традиционалних таверни и хотела, гироса, сувлакија, грчке салате, вина. Да дођу и уживају. Неће бити никаквих проблема.

* Које је ваше омиљено место, које би српски туристи могли да обиђу?

- Избор је велики. Има много опција. Од Солуна и Халкидикија, који Срби воле, па је ту Кавала, Пиерија, Катерини, Скопелос, Скијатос, Пелопонез и Атика. Не треба изоставити Миконос, Санторини, Кикладе, Лефкаду, Кефалонију, Крит, Родос. Пазите, избора има за све и свуда. Осећам да моји пријатељи Срби боље од мене знају где да иду. Јер где год да одем у Грчку, они су ту. Помешани су са Грцима и ту се осећају опуштено, као код куће. То је главна тајна због чега је Србима Грчка број један дестинација.

Фото З. Јовановић

* Колико Грчка осећа рат у Украјини у погледу мањег броја туриста из ове земље и Русије?

- Последњих година немамо велики број туриста из Русије и Украјине, нажалост. Они чине мањи део наше туристичке индустрије. Наравно, можда ће некада бити боље и другачије. Али сада је хуманитарна криза у свету и Европи. Примамо украјинске избеглице и искрено се надамо да ће рат бити ускоро готов. С друге стране, нама највише долазе гости из Француске, Енглеске, Немачке, Америке, Румуније, Скандинавије, а морам да признам да се и туристи из Србије високо котирају.

НИЖЕ ЦЕНЕ РОМИНГА

* ПОСТОЈИ ли могућност укидања роминга између Грчке и Србије?

- Министарство за дигиталну трансформацију Грчке послало је дописе приватним мобилном оператерима везано за могућност укидања роминга или смањења тарифе за туристе из Србије. Реч је о приватним оператерима који сами доносе одлуке о ценама, али ми као држава радимо на томе да ситуација са те стране буде повољнија за туристе из Србије и надамо се да ћемо у наредних неколико недеља имати вести везане за укидање роминга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)