ЦЕНА ЂУБРИВА УСИЈАЛА ЈЕ ПАОРСКЕ НОВЧАНИКЕ: Пролећна сетва у нашој држави могла би да буде десеткована

Ј. Субин

10. 02. 2022. у 15:00

ОВОГОДИШЊА пролећна сетва, али и радови око јесењих усева, "усијаће" новчанике пољопривредника. Стручњаци упозоравају да ко буде имао новца, употребиће и све агротехничке мере, али прети опасност да сетва, али и послови са пшеницом, буду прилично скромни. Самим тим, такав род можемо и да очекујемо.

ЦЕНА ЂУБРИВА УСИЈАЛА ЈЕ ПАОРСКЕ НОВЧАНИКЕ: Пролећна сетва у нашој држави могла би да буде десеткована

Фото Танјуг

Како нам је испричала Сунчица Савовић, председница Удружења "Жита Србије", претпоставља да ђубриво неће бити јефтиније ни када дође на ред да се баца. А већ би требало на пшеницу. Цена семенске пшенице у јесењој сетви била је за 53 одсто већа у односу на исти период 2020. године. Уз то, НПК ђубриво је било скупље и за 142 процента.

Уз то, пољопривредници су продавали пшеницу по цени која је за 47 одсто била већа него у 2020. години. Кукуруз је био скупљи за 32 процента.

- Имамо неке показатеље да ће у наредних неколико месеци цена пшенице ићи на горе, али нема показатеља да ће енергенти да падају - прошле недеље цена урее се кретала од 99,4 до 105, а ђубрива на од 85,2 до 86,4 динара по килограму. Претходне године, у исто време, ан (врста ђубрива) је коштао од 25,3 до 27,1, а уреа 36,4 до 37,5 динара за килограм. Свако ко буде могао да га приушти сигурно ће и применити ову меру. Сада није у питању физичка несташица, већ су пољопривредницима цене неприхватљиве.

Агроаналитичар Војислав Станковић, каже да је велика опасност да пољопривредници, због великих трошкова, редукују и не примене пуну агротехнику. Да не обраде довољно земљу, баце мање ђубрива и не користе довољно потребних хербицида и пестицида. То све, на крају, може да доведе до мањих приноса у свим биљним културама, али и код јарих усева, чија сетва тек предстоји.

- Сада је сезона прихрањивања пшенице и ако се у адекватним количинама не баци ђубриво, можемо да имамо ниже приносе - истакао је Станковић.

- Снег је добродошао, јер се пшеница искалила на мразу и усеви су у доброј кондицији.

Смањен је и проблем сејане пшенице са "тавана". Сада се процењује да је на њивама око 35 одсто оваквог зрна. Пољопривредна поризводња је доста скупа и захтева много улагања. Мала и средња газдинства немају новац за неке ризике и не бих им саветовао да се задужују и узимају кредите.

ФРАНЦУСКА ПШЕНИЦА

НА нашим њивама најбоље су се одомаћиле француске сорте пшенице, јер дају добре приносе. Како објашњава Станковић, науку смо у Србији много десетковали у пољопривреди, затворен је и Завод за стрна жита у Крагујевцу и једноставно готово да немамо инсититуције које би се више бавиле овим проблемима.

- Некада су постојали државни програми сетве и жетве, сада, у тржишним условима, кажу да то више не треба - објашњава Станковић. - И хибриди кукуруза су нам из увоза, добрим делом из Француске, Немачке, Аустрије. Због суше и елементарних непогода рани хибриди се најчешће користе, јер су показали већу отпорност. Међутим, мањи су приноси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДИРЉИВА ПРИЧА ВУКА БОЈОВИЋА: Стари Београђанин је ушао у канцеларију и дао ми најдрагоценији поклон - био сам ГАНУТ, то је НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ