ШТЕДЊА, АЛИ БЕЗ ЗАРАДЕ: Приватни пензиони фондови не обезбеђују значајне приносе својим клијентима

С. Б.

27. 01. 2022. у 16:23

ПРИВАТНИ пензиони фондови у Србији за 15 година рада нису привукли значајан број радника да у њима штеде за старе дане, а онима који су им указали поверење - нису обезбедили довољну "зараду".

ШТЕДЊА, АЛИ БЕЗ ЗАРАДЕ: Приватни пензиони фондови не обезбеђују значајне приносе својим клијентима

Фото Танјуг

Тако би укратко звучала оцена Фискалног савета о раду ових финансијских институција. Савет зато препоручује неколико измена које би, верују, обезбедиле веће приносе и више клијената.

Државни пензиони систем остаје главни извор прихода најстаријим суграђанима. Приватни пензиони фондови би требало да обезбеде додатни прилив. Како сада ствари стоје, међутим, та штедња није довољно исплатива.

- Досадашња инвестициона политика, која се доминантно ослања на државне обвезнице, није у стању да штедишама пружи задовољавајуће стопе приноса који су у претходне две године били негативни у реалном износу - упозорава Фискални савет.

- Упркос издашним и ексклузивним пореским олакшицама, пензијски фондови нису успели да се пробију на тржишту рада, што показују подаци, и мање од десет одсто радника има отворене рачуне, док свега три одсто иоле редовно штеди у пензијским фондовима.

Фискални савет предлаже да се укине лимит да само десет одсто имовине сме бити инвестирано у иностранству. Да се омогуће гаранције позитивних номиналних приноса фондовима који желе да искључиво инвестирају у државне обвезнице, уз вишеструко смањење накнада које наплаћују од штедиша. Фискални савет, такође, сматра да би постојеће регресивне и издашне пореске олакшице требало заменити скромнијим и прогресивнијим директним буџетским субвенцијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОРАМО ДА КУПУЈЕМО ПУТИНОВУ НАФТУ, ДА НЕ БИ ВИШЕ ПРОФИТИРАО: Дволично објашњење Лајенове пред договор о шестом пакету санкција (ВИДЕО)