ЈЕДНИМ ПОСТУПКОМ СВИ БИ БИЛИ ОБЕШТЕЋЕНИ: Још није познато да ли ће институт колективне тужбе бити у Нацрту закона о парницама

Е. Б. Т.

27. 01. 2022. у 16:28

ПОТРОШАЧИ у нашој земљи и даље су без колективне тужбе, значајног правног механизма колективне заштите и неизвесно је да ли ће он бити садржан у новом Нацрту закона о парничном поступку.

ЈЕДНИМ ПОСТУПКОМ СВИ БИ БИЛИ ОБЕШТЕЋЕНИ: Још није познато да ли ће институт колективне тужбе бити у Нацрту закона о парницама

Фото З. Јовановић

Овај инструмент омогућава да се у једном поступку обештете потрошачи чија су права повређена и казни трговац, произвођач или пружалац услуге који је то учинио.

Половином прошле године Нацрт закона о парничном поступку повучен је због бројних замерки стручне јавности, и још није познато докле се стигло са израдом новог предлога, нити да ли је у плану да се у њега укључи и институт колективне тужбе. Национална организација потрошача Србије (НОПС) годинама покушава да се избори за овај правни механизам.

- То је изузетно значајно када грађанима појединачно није исплативо да сами покрећу и воде судске поступке који трају дуго и неизвесни су - објашњава Никица Јовановић из НОПС.

- Уколико су понашањем трговца, произвођача или било кога другог, повређена права више потрошача, у једном поступку би колективни интерес могао да буде заштићен. Циљ је да епилог буде такав да се сви оштећени потрошачи обештете, а да се казни онај ко је повредио њихова права.

Сада потрошачи не могу да буду обештећени, а ни трговци или произвођачи нису кажњени уколико повређују права грађана.

- Када ми као организација покренемо колективну заштиту то сада иде као управни поступак који води Министарство трговине - објашњава Јовановићева.

- Ту грађани не могу да буду обештећени, а трговцу или произвођачу се само наложи да не чини радњу која повређује интерес потрошача, на пример да повуче одређени производ са рафова и ту се прича завршава. Како с једне стране нема адекватне санкције, а с друге нема обештећења потрошача, онда се ту отварају врата да се крше одредбе о заштити потрошача.

Фото Shutterstock

Како ствари стоје сад, морао би да се мења постојећи Устав. Тако је још 2012. године проценио Уставни суд. Како је објашњено тада, Закон о парничном поступку у делу заштите колективног интереса није прецизан, па увођење колективних тужби не би било у складу са Уставом Србије.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ЋУТИ

ПОМОЋНИЦА министра Вишња Ракић недавно је изјавила да НОПС често инсистира на колективној тужби и да Министарство трговине нема ништа против увођења тог правног механизма, али да о томе одлучује Министарство правде. Управо на тој адреси смо покушали да сазнамо да ли ће се овај правни инструмент наћи у новом Нацрту закона о парничном поступку, али нисмо добили одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У ПАКОВАЊУ САМО 100 ОДСТО КАФЕ! Од 31. маја примењују се нови прописи, потрошачи ће знати шта садржи њихов омиљени напитак