У ФЕБРУАРУ БЕЗ ШТЕТНИХ ГАСОВА: Кинеска железара ХБИС у Смедереву почела хладне пробе на новој агломерацији

Ј. Илић

20. 01. 2022. у 10:14

КИНЕСКА железара "ХБИС Србија" у Смедереву завршила је радове на изградњи нове агломерације. На новој аглолинији за пречишћавање отпадних гасова, како тврде овде, једној од најбољих у овом делу Европе, почеле су хладне пробе, а већ наредног месеца постројење ће бити стављено у погон.

У ФЕБРУАРУ БЕЗ ШТЕТНИХ ГАСОВА: Кинеска железара ХБИС у Смедереву почела хладне пробе на новој агломерацији

Фото ХБИС Србија

У железари ХБИС рекли су, за "Новости", да је пројекат еколошке конструкције система третирања сировина - капитална инвестиција каква се ради једном у више деценија.

Од ње ће зависити квалитет ваздуха који је годинама у трећој категорији, посебно у околини фабрике, и због чега стижу бројне притужбе железари на загађење.

Иако је погон требало да буде завршен још у јулу прошле године, рокови су померени, а ових дана све је спремно за старт.

- Пројекат се налази у фази хладног тестирања опреме и тренутно се целокупна линија синтеровања тестира без материјала. Затим почињу топле пробе, са материјалом и, ако све буде у реду, средином фебруара стичу се услови за почетак пробног рада постројења - објашњава за "Новости" Милован Тасић, генерални менаџер за инжењеринг и инвестиције у компанији ХБИС. Тасић каже да је ХБИС овим пројектом увео тренутно најбољу расположиву технологију за синтеровање руде и контролу заштите животне средине. Нова аглолинија ће у раду користити високопећни гас, из фабрике, и биће енергетски ефикасно постројење. Имаће већи капацитет и боље управљање постројењем за синтеровање руде и савремене системе за отпрашивање.

Аглолинија, објашњавају стручњаци, има два система за пречишћавање отпадних гасова и то: електрофилтерско постројење и одсумпоравање издувних гасова. Са помоћним објектима и пресипним местима на свим тракастим транспортерима, нова синтер линија такође има пет система за пречишћавање отпадних гасова, који су опремљени врећастим филтерима. Сва сакупљена прашина са ових система поново се враћа у технолошки процес синтеровања.

Ово је од пресудне важности на смањење емисије штетних гасова.

- Наша очекивања су да са овако савременим системима отпрашивања можемо да постигнемо да у издувним гасовима имамо максимално 20 микрограма по кубном метру прашкастих материја, а тренутни стандард у ЕУ је 50 мг/м3. Ново постројење радиће много тише, па ће и бука бити смањена - напомиње Милован Тасић, генерални менаџер за инжењеринг и инвестиције.

Како је на почетку радова најављено, пројекат је вредан око 80 милиона долара, док би компанија у заштиту животне средине и подизање енергетске ефикасности, требало да утроши још 40 милиона долара.

ФАБРИКА ЗА ОЧУВАЊЕ ЕНЕРГИЈЕ

ПОСТАВЉАЊЕ камена темељца нове агломерације симболично су, полагањем временске капсуле у земљу, у јулу 2019. означили председник Србије Александар Вучић, амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо и председник компаније "ХБИС Србија" Ванг Ланију. Ланију је тада оценио да ће ХБИС, када заврши пројекат, "постати зелена, интелигентна и водећа фабрика за очување енергије, а заштита животне средине достићи ће светски ниво".

ЗАШТО СЕ КАСНИЛО СА РОКОВИМА?

У КИНЕСКОЈ железари кажу да су на пролонгирање рокова утицали проблеми изазвани пандемијом, због чега су, у појединим тренуцима, обустављани радови на неким позицијама. Такође, активности на монтажи опреме морале су да се усагласе са производњом која се одвијала редовном динамиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)