ТРАЖЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА ХАВАРИЈЕ: Брзом реакцијом државе и запослених у ЕПС решени проблеми, увоз нема везе са инцидентима

Е. Б. Т.

18. 01. 2022. у 17:59

ИСПИТУЈЕ се чија је одговорност за хаварије у "Електропривреди Србије". Та ситуација се решила без икаквих рестрикција брзом реакцијом државе и напором људи који тамо раде.

ТРАЖЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА ХАВАРИЈЕ: Брзом реакцијом државе и запослених у ЕПС решени проблеми, увоз нема везе са инцидентима

Фото Танјуг

Ово је у уторак рекла премијерка Србије Ана Брнабић и истакла да струја коју Србија купује нема везе са хаваријом у ЕПС-у.

- Ми увек, и када је систем у потпуности стабилан, увозимо електричну енергију зими - прецизирала је Брнабићева. - А, то колико плаћамо, нема везе са хаваријом у ЕПС-у, него са ценама струје на европском и светском тржишту.

Министарство рударства и енергетике саопштило је у уторак, након седнице Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергентима, да је дошло до пада производње струје у термокапацитетима због недовољних количина угља који се допрема. То ће, како се наводи, условити додатни увоз електричне енергије с обзиром на најављене ниске температуре и очекиван раст потрошње.

- Због хаварије на одлагачу у рударском басену "Колубара" у току је израда новог одлагалишта, као и монтажа новог транспортера и новог одлагача - наводи се у саопштењу. - Држава ће обезбедити довољне количине енергије и енергената за домаћинства и за привреду у наредном периоду. Додатним увозом струје и природног гаса осигурана је енергетска безбедност.

Како се истиче, електродистрибутивни и преносни систем функционишу без проблема. На седници су учестовали представници ресорног Министарства, јавних предузећа из енергетског сектора, регулаторног тела у овој области, Дирекције за робне резерве и Републичког хидрометеоролошког завода.

ВИШЕ КАНДИДАТА ЗА ДИРЕКТОРА

УСКОРО ће се знати ко ће бити нови директор "Електропривреде Србије", казала је премијерка Ана Брнабић. Она је додала да постоји ужи круг људи који би могли да буду на овој функцији, али није желела да открије њихова имена. У Службеном гласнику је објављено да је Влада Србије разрешила дужности Милорада Грчића са функције вршиоца дужности директора "Електропривреде Србије". Грчић је поднео оставку 12. јануара писмом које је упутио премијерки и председнику Србије, после неколико хаварија у том предузећу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)