СРБИЈИ НЕЋЕ ФАЛИТИ СТРУЈЕ: Држава обезбедила довољно енергената за сва домаћинства

Танјуг

18. 01. 2022. у 14:50

ПАД производње електричне енергије у термокапацитетима настао услед недовољне количине угља који се допрема условиће додатни увоз с обзиром на најављене ниске температуре и очекиван раст потрошње електричне енергије, саопштило је данас Министарство рударства и енергетике.

СРБИЈИ НЕЋЕ ФАЛИТИ СТРУЈЕ: Држава обезбедила довољно енергената за сва домаћинства

Фото З. Јовановић

На данашњој седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, на којој су представљени најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији, речено је да је због хаварије на одлагачу у РБ Колубара у току израда новог одлагалишта, као и монтажа новог транспортера и новог одлагача.


На седници су представљени извештаји о потрошњи и стању резерви мазута у термокапацитетима, а разговарано је о плановима за наредни период, наводи се у саопштењу.

Министарство је навело да ће држава обезбедити довољне количине енергије и енергената и за домаћинства и за привреду у наредном периоду, као и да је додатним увозом електричне енергије и природног гаса осигурана енергетска безбедност.

Из Електродистрибуције Србије је речено да нема великих проблема са снабдевањем потрошача у Србији електричном енергијом, да се настављају планирани радови, као и да преносни систем такође функционише без проблема.

На седници је било речи и о стању у гасном сектору у Србији, наводи се и додаје да је констатовано да је снабдевеност домаћег тржишта стабилна и да се испорука топлотне енергије одвија без већих проблема.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници ЈП "Србијагас", "Електропривреде Србије", АД "Електромрежа Србије", "Електродистрибуције", "Нафтне индустрије Србије", Пословног удружења "Топлане Србије", ЈКП "Београдске електране".

Такође, учествовали су и представници Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ "Колубара", "Транспортгаса", ЈП ПЕУ "Ресавица" и "Србија карго" а. д, додаје се у саопштењу.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку