МИНИСТАР МОМИРОВИЋ:Штадлеров воз најбољи који постоји у Европи - "мерцедес на прузи" (ФОТО)

Танјуг

30. 10. 2021. у 09:17

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Миомировић изјавио је данас да је тешко описати како је Србија прешла пут од железнице, као симбола пропадања, до првог брзог воза који ће ићи 200 км на сат.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ:Штадлеров воз најбољи који постоји у Европи - мерцедес на прузи (ФОТО)

Фото: Н. Карлић

Момировић је, говорећи на ТВ Прва о првом Штадлеровом брзом возу који је у петак предат Србији, рекао да је то нешто потпуно ново у нашој железничкој перспективи, најбољи воз који постоји у Европи - "мерцедес на прузи".

Навео је да је то воз који ће имати 317 седишта, две класе, први у нашој земљи који је доступан за особе са инвалидидтетом и који ће омогућити да се од Београда до Новог Сада стиже за 30 минута.

Момировић је истакао да такве возове има само 10 земаља на свету и додао да и поједине земље Европске уније могу само да сањају о нечем таквом.

Указао је да ће брзи воз потпуно променити комуникацију између два највећа града у Србији и да ће приближити Београд и Нови Сад.

Фото: Новости

 

Момировић је навео да се у Србији тренутно пројектује и гради више од 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница и додао да је пруга Београд-Нови Сад део брзе пруге Београд-Будимпешта.

Деоница до Новог Сада биће завршена у фебруару, а радови до Новог Сада до Суботице почеће за месец дана, за шта ће бити потребно 1.200.000.

Говорећи о цени карте на релацији Београд - Нови Сад, која би требало да буде 1.000 динара, Момировић је рекао да да је цена ствар пословне политике и да ће постојати пакети, тако да ће они који буду често користили пругу имати попусте.

Фото: Новости

 

- Ми ове инвестиције пројектујемо за земљу где ће просечна плата бити хиљаду евра - истакао је Момировић.

Указао је да је циљ да возови буду попуњени и да се иде ка томе да воз буде превозно средство за средњу класу.

Министар је навео да је четворо машиновођа који ће возити брзе возове послато на обуку у Швајцарску.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)