ОПАСНИ ПО ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: Спорне још две врсте сладоледа - означени као "небезбедна храна"

Novosti online

13. 08. 2021. у 13:03

ИЗ УПРАВЕ за ветерину саопштено је да је систем за брзо упозоравање на небзбедну храну РАСФФ поново обавестио да још две врсте сладоледа могу бити опасне по здравље људи.

ОПАСНИ ПО ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: Спорне још две врсте сладоледа - означени као небезбедна храна

Foto: Shutterstock

Реч је о сладоледима "милка" и "кит-кет" (на штапићу и на мини штапићу) који су увезени из Пољске и садрже стабилизатор са етилен-оксидом.

- Пре обавештења Европске уније, дистрибутер сладоледа у Србији известио је Управу за ветерину да су два лота сладоледа увезена из Пољске, да су урађена испитивања на присуство етилен-оксида, где није детектован и да се пошиљка неће ставити у промет до одлуке надлежних органа - наводи се у саопштењу ове управе.

На основу информација које се размењују у оквиру ЕУ РАСФФ мреже, утврђено је да је спорни стабилизатор коришћен у разним врстама производа поред сладоледа (веге бургери, брашно од рогача, прадајз сос и слично) и да се његово сигурно присуство може доказати само испитивањем директно у самом адитиву.

Они наводе да је након РАСФФ обавештења истрагом установљено да је реч о једној спорној увезеној серији (лот број ПЛ- 1048) произвођача "Кит-кет" који, како наводе надлежни, неће бити стављен на тржиште Србије, из преднострожности.

Истога дана, Управа за ветерину издала је саопштење да је од РАСФФ-а добила још додатну информацију да топинг маса која се користи за производњу сладоледа, увезена из Шпаније, садржи стабилизатор са етилен-оксидом изнад дозвољених граница, пореклом из Турске.

Произвођач у Шпанији је "Фронери иберија СЛ", дистрибутер из Немачке. Реч је о количини од 105 килограма са роком трајања до 2023.године.

- Ризик није дефинисан као опасност по здравље људи, а увезена количина ове спорне сировине повучена је из даље производње сладоледа - напомињу из Управе за ветерину.

Етилен-оксид је иначе на мети инспекције широм Европе и то од септембра прошле године када су његови остаци у недозвољеним границама откривени у сусаму из Индије.

Индустрија производње сладоледа је изгледа, последњих недеља у центру пажње  Европске агенције за безбедност хране, будући да је још неколико врста ове посластице из истих разлога повучено са тржишта.

Подсетимо, прошле недеље су из магацина и са тржишта у Србији склоњени сладоледи "баунти", "сникерс" и "твикс", увезени из земаља Европске уније.

У том случају је етилен-оксид као и сада пронађен у адитиву, стабилизатору и згушњивачу који се користи у тој индустрији, али и производњи месних прерађевина, ферментисаних млечних производа, кондиторској индустрији..

Иначе он има распрострањену употребу, користи се и за ниску температурну стерилизацију медицинских уређаја, а у последње време у неким државама и као фунгицид за уништавање гљивица.

У Европи се врло ограничено употребљава, а опасан је по здравље људи јер се сматра токсичним и канцерогеним.

Када је реч о  уношењу преко хране проблем је када се користи у великим количинама.

Како је објавио европски портал за безбедност хране "Фуд сејфти" конзумација производа који садрже остатке етилен-оксида не представљају озбиљан ризик по здравље уколико се не употребљавају у дужем временском периоду.

Недавно је спроведено истраживање на заједничком тржишту и од 650 производа проблематично је било 87 због повећаног присуства етилен- оксида.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КАДА ЈЕ РАК ПЛУЋА ИЗЛЕЧИВ? Докторка Ђурђевић дала одгоор на питање о страшној болести (ВИДЕО)