СТАЈАЊЕ У РЕДУ ИЛИ ПЛАЋАЊЕ ОД КУЋЕ? Услуге електронског банкарства више нису бесплатне

Novosti online

11. 08. 2021. у 08:49

У ПОЧЕТКУ су услуге електронског банкарства биле бесплатне и банке су нас привукле да на тај начин плаћамо рачуне. У условима епидемије показало се да је то добар начин да се избегне одлазак међу људе. Међутим, сада су те услуге поскупеле. Да ли се сада исплати плаћати путем интернета или је лакше стајати у реду?

СТАЈАЊЕ У РЕДУ ИЛИ ПЛАЋАЊЕ ОД КУЋЕ? Услуге електронског банкарства више нису бесплатне

Фото: М. Анђела

Просечна породица на шалтерима кроз провизије за плаћање месечних рачуна за комуналије, годишње потроши око 4.000 динара. Ако се месечно у просеку плати пет до шест основних рачуна онлајн, уз накнаду од 15 динара, то за годину дана кошта око 1.000 динара.

У почетку бесплатно, сада уз накнаду. У појединим банкама у склопу тарифе за одржавања текућих рачуна, само за одређен број трансакција, у другим, кажу банкари, цене су симболичне, како би се покрили трошкови сервиса.

Kлијенти који овако плаћају, обавештени су да та услуга није више бесплатна, али додају, и даље се уштеди. У Удружењу банака кажу да банке могу да мењају цене својих услуга, али о томе морају да обавесте клијенте два месеца пре примене нових тарифа.

- Повећање цена услуга сигурно није популаран потез, али треба имати у виду да банке имају високе трошкове улагања у нове технологије, софтвере и опрему. Мора да се води рачуна и о безбедности и сигурности тих система - рекао је Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије.

Број оних који су са банкама уговорили електронско банкарство расте. Са 1,7 милиона корисника на крају првог тромесечја прошле године, до више од 2 милиона у истом периоду ове године, што је повећање од 29 одсто. На то је вероватно утицала и корона. Много безбедније и за клијенте и за шалтерске службенике је такозвано бесконтактно плаћање.

- Онлајн је јефтиније и практичније за банку, јер нема више потребу да има филијалу, има мање трошкове, али то не значи да она неће наплаћивати нешто ниже него што може, докле год могу да нам продају транскцију за 100 динара, а не испод тако ће бити - рекао је Душан Узелац са портала Каматица.

Одлука је банака да наплаћују неку врсту услуге, а на клијенту да одлучи да ли му то одговара или не, додају у Kаматици. Овакав начин плаћања јесте комфорнији, али и даље је више грађана који рачуне на шалтерима појединих комуналних предузећа и даље плаћају без провизије, чак и оне симболичне.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СКЛАДИШТЕ У МАЂАРСКОЈ ГРЕЈЕ НАШЕ РАДИЈАТОРЕ: Шта обезбеђује договор Вучића и Орбана о похрањивању нашег гаса код северног суседа