ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Реклама може и на фискалном рачуну

В. Н.

26. 11. 2021. у 18:18

АКО обављам промет на мало искључиво путем интернета да ли морам да издајем фискални рачун у папирној форми?

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Реклама може и на фискалном рачуну

Фото Shutterstock

Обвезник фискализације који обавља промет на мало искључиво путем интернета, фискални рачун издаје купцу, односно кориснику услуга у електронској форми. Када се фискални рачун издаје у електронској форми, обвезник фискализације, преко електронског фискалног уређаја, на фискалном рачуну исказује хиперлинк за верификацију, којем се може приступити преко свих уређаја који имају приступ интернету.

Да ли је обвезник са шифром делатности 41.20 – изградња стамбених и нестамбених објеката приликом продаје станова физичким лицима дужан да издаје фискалне рачуне ?

С обзиром да шифра 41.20 није изузета од обавезе евидентирања промета преко фискалне касе Законом о фискалним касама, као ни Уредбом о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, промет који привредни субјект оствари пружањем услуга физичким лицима дужан је да евидентира преко фискалне касе.

Фото ПКС

Tekst potpisa

Да ли могу да на фискални рачун ставим и неке рекламне поруке?

Фискални рачун може садржати рекламне поруке у складу са законом. На фискалном рачуну могу да се исказују и бројеви телефона, и други подаци у текстуалном формату који су значајни обвезнику фискализације и/или купцу добара, односно кориснику услуга. Ови подаци (рекламне поруке, бројеви телефона...) не смеју бити приказани истим фонтом као и остали подаци на фискалном рачуну - величина фонта мора бити мања од текста осталих података на фискалном рачуну.

Уколико купац испоручену робу или услуге плаћа користећи више од једног начина плаћања (нпр. део готовином, а део чеком) да ли то мора да се искаже на фискалном рачуну?

Преко електронског фискалног уређаја, у оквиру података о начину плаћања, на фискалном рачуну се наводи један од следећих података, зависно од средства плаћања којим купац, односно корисник услуга плаћа испоручена добра или пружене услуге:

1. „готовина“,

2. „инстант плаћање“,
3. „платна картица“,
4. „чек“,
5. „пренос на рачун“,
6. „ваучер“,
7. „друго безготовинско плаћање“.

У случају да купац, односно корисник услуга, плаћа испоручена добра или пружене услуге, користећи више од једног начина плаћања, обвезник фискализације, преко електронског фискалног уређаја, у оквиру података о начину плаћања, на фискалном рачуну може навести и више података о начину плаћања, при чему је у обавези да искаже и плаћене износе подељене по појединачним начинима плаћања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова