ВИТАМИНИ СУ КЉУЧНИ У ПРЕВЕНЦИЈИ И БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Др Шкодрић објаснила- ево који доприносе излечењу, а који смањењу смртности

Танјуг

09. 04. 2021. у 23:32

ДИРЕКТОРКА Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас да су тренутно све апотеке снадбевене потребним количинама витамина, као и да РФЗО редовно снадбева све здравствене установе од почетка пандемије.

ВИТАМИНИ СУ КЉУЧНИ У ПРЕВЕНЦИЈИ И БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Др Шкодрић објаснила- ево који доприносе излечењу, а који смањењу смртности

Фото: Приватна архива

- Срећа је да имамо домаће произвођаче који су увећали производњу за 10 пута, док истовремено производе витамине и за земље региона, па и за доста европских земаља. Они су заиста оптерећени, али је изузетно важно да се, као друштвено одговорне компаније, труде и успевају да витамина буде апсолутно довољно - рекла је она за ТВ Вести.

Говорећи о критикама на рачун поделе витамина најстаријим грађанима, директорка РФЗО је рекла да су у набавку били укључени апсолутно сви произвођачи из Србије, осим Хемофарма, који није желео да учествује, те да са, медицинског и правног становишта, у тендеру нема ништа спорно. Објаснила је да је од девет фирми, једна носилац, како би се посао што брже реалузовао, а витамини што пре били доступни најстаријим грађанима који су показали највећу дисциплину већ на самом почетку пандемије, а који су и нарочито осетљиви. Како је додала, цена по којој су лекови набављени је набавна, те нема говора о било каквој заради како за државу, тако и компаније које су овим поступком још једном показале велику друштвену одговорност.

Она је истакла је да су витамини изузетно важни код свих старосних група у одбрани против вирусне инфекције, а нарочито у борби против вируса ковид - 19, посебно на пролеће када је имуни систем на најнижем стадијуму.

Говорећи о конкретним витаминима које је препоручљиво користити у заштити од оболевања корона вирусом, директорка РФЗО подсетила је да су у питању витамини Д, Ц и цинк, за које је поврђена ефикасност, а РФЗО снадбева све установе од почетка епидемије витаминима који се користе кроз инфузије, поред лекова за Цовид - 19.

- “Већ је познато, када причамо о корона вирусу, који су витамини најважнији. Клиничке студије су показале да витамин Д, приликом редовног коришћења, доприноси излечењу у 90 одсто случајева, док код већ оболелих доприноси смањењу смртног исхода у чак 70 одсто случајева - рекла је она.

Када је реч о цинку, како је објаснила, он се узима у тачно дефинисаној грамажи, посебно одређеној за децу и одрасле уз повремене паузе, али је такође од изузетне важности на пролеће када је имунитет ослабљен.

Исти случај је и са витамином Д, који се користи у прописаним јединицама, док код витамина Ц не може доћи до хипервитаминозе, закључила је Радојевић Шкодрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена